Design elképzelés egy hálószobáról sík falak nélkül. 3D fal design.

3D fal

Mi is az a 3D fal?

Jellemzően kockákat építünk magunknak, amiben élünk, dolgozunk. A kocka sík oldalai határozzák meg a határainkat. Ha ebbe az unalmas csupa sík világba egy 3D falat helyezünk el, az üdítően hat, mozgalmassá teszi a teret számunkra.

Sok mindennel küzdhetünk az unalom ellen. Díszes csempék, csillogó csillárok, színes vázák és párnák. De igazán csak akkor fog feléledni a tér, ha önmagában is izgalmassá tesszük egy kicsit.

Síkváltás feszített fólia és gipszkarton találkozásánál.

Olcsó építés vagy 3D fal, álmennyezet?

Az egyszerűség, amint szürkeséggé válik.

Mai világunk az olcsóságra épít. Gyorsan, kis költséggel felépíteni valamit. Az új tulaj pedig majd biztosan teli lesz jó ötletekkel, hogy miként teheti élhetőbbé az épületet.

Gyorsan építhető falak, vasalt zsaluzott betonfödém. Vékony vakolat és festés, nagy felületek egyben. Gipszkarton álmennyezet. Általában azért, hogy a gépészetet takarja, mert az is így olcsóbb. Az építőnek gyors és olcsó, a használónak viszont unalmas.

Miért nem helyezünk néhány 3D fal vagy álmennyezeti elemet a térbe? A belsőépítészek csodákra képesek, ha egy kicsit hagyjuk elszabadulni a fantáziájukat. 3D fal lehet például egy, az épületen belüli „kocka”, amely más burkolatot kap. Két cm-t vettünk el csupán az élettérből, cserébe teljesen átrajzoltuk az épületet.

Elvarázsolt tetőtéri edzőterem 3D fal alkalmazásával..
3D falak térelválasztó elemként.

Ugyanígy viselkedik egy jól elhelyezett térelválasztó elem is. Ha ez egy hagyományos falelem, akkor inkább zavar minket, mert a külső falakra emlékeztet minket, melyeknek kint van a helye. Egy 3D fal elem azonban, ami anyagában, színében és felületében is más, üdítő színfoltja lehet a lakásnak, az irodának vagy bármely más jellegű épületnek.

Modern belsőépítészet

A modern belsőépítészet követői, a minimál stílus rajongói tábora szeret kilépni a sablonos síkokkal határolt térből. Megtörik a síkokat, változatos színekkel és alakzatokkal kombinálják azokat. Vonalakat húznak, melyek elszakadnak az eredeti határoktól. 3D fal és mennyezeti elemeket használnak, azaz újszerűen tömbösítik a teret.

Valóban drágább?

Nem gondolom. Ugyanaz a váz, csak a burkolatot cseréljük ki helyenként. Nem csak látványban, hanem funkcióban is hozzá tudunk tenni a térhez. Így az élhetőbb és értékesebb lesz számunkra vevőként, és használat tekintetében is.

Ez a 3D álmennyezet a színházteremben nem csak a mennyezetet fedi, hanem akusztikai tulajdonságokkal is bír.
Dinamikus álmennyezet, mely a fényes feszített fólia kúp alakban húzásával készült.

3D álmennyezet

3 dimenziós elemeket eddig is használtak az álmennyezeten. Ez azonban sokszor megrekedt a lépcsőztetés szintjén. Sem színben, sem felületben nem hozott változást. Öltöztetett mindössze vagy éppen eltakart egy-egy gerendát, de újdonságot nem hozott a térbe. Az igazi 3D álmennyezet ezzel szemben izgalmas. Néha síkot vált, néha a síkban vált. Szín és felület váltakozásával játszik, miközben egységet alkotnak a felületek és a vonalak. Hasonló hatást lehet elérni festéssel is, de úgy gondolom a képek magukért beszélnek. Erőltetett lehet a végeredmény, ha közben a felület minősége megszokott és változatlan marad.

Szerkezeti különbség

A 3D fal és más elemek szerkezetében nincs sok különbség. Az elemet körben a speciális profilunk határolja, közte pedig fólia feszül. A változás abban van, hogy az éleken egy un. élfordítót alkalmazunk. Ezen fordul a fólia, így a csatlakozó két oldalon ugyanaz az anyag és szín jelenik meg. Sem burkolni, sem vakolni nem szükséges mögötte. Legfeljebb egy vékony alap glettelés célszerű.

Fényes barrisol fólia narancs és zöld színben.
A 3D lámpa RGB világítása programvezérelt.

Az átvilágítós fólia alkalmas 3D lámpa építésére is. Szinte életre kel így a világító kocka. Már az is izgalmassá teszi, ha több oldalon világít. Az igazi magic viszont az oldalanként eltérően, más-más színben ragyogó lámpatest.

Egy jó 3D lámpa igazi kihívás a tervezőjének. Kioltani a legtöbb árnyékot, homogénné tenni a felületeket, hosszas kísérletezős játék. Az eredmény viszont mindig lenyűgöző.

Hangulatos és erős megvilágításra képes 3D lámpa fürdőszoba falán a tükör felett.
3D lámpa megoldás nappaliban a mennyezeten.

Megszoktuk, hogy körülöttünk a világ 3 dimenziós. Néha kifejezetten jól mutat egy-egy sík felület ebben. Egy szép asztal, egy jól elhelyett fal, egy tökéletesen megalkotott aszfalt felület. Ezek akkor szépek ha tökéletesen sík és sima a felületük, de néha lépjünk ki a konvencionális síkból. Ne legyen minden egyszerűen csak sima.

Álmennyezetben kialakított 3D lámpa.

Minőségi fény

A tökéletes világítás homogén. Ez a homogenitás vonatkozik a fény sugárzási szögére is. Minél jobban világít egy lámpatest oldalra, annál jobb minőségű alatta a világítás is. A minőségi fénynek és a design-nak közös egységet kell alkotni.

Használd bátran!

Minden, ami 3D körülöttünk, mozgalmassá teszi életünket. Ne ragadj le egy egyszerű színes festésnél. Válts síkot, építs új dimenziót. Kombináld ezt a felület cseréjével és tegyél hozzá egy kis színt. Légy bátor a színekkel, ha egy nagy térről van szó. Vagy légy visszafogott egy lakás mennyezetén. Ott a fehér, fekete vagy a szürke ugyanolyan elegáns.

Gipszkarton és barrisol fényes feszített fólia felhasználásával készült 3D álmennyezet kör alakban.
Gipszkartonból készült 3D álmennyezet csík. Közte barrisol feszített fólia kék színben és fényes felülettel.
Lépj ki a síkból!

Ha erre képes vagy, szárnyalni fog körülötted minden. Variáld a teret. Térben, felületben és színben egyaránt. E nélkül lapos marad, mint egymegszokott, hagyományos sík felület.

Segíthetünk az ötletek kidolgozásában. Keress minket a kapcsolat oldalon keresztül!