Figyelmedbe ajánlanék egy blogot, mely a Lustre világítástechnika és belsőépítészet oldalán található.

A feszített fóliás rendszer elvét a Barrisol-Normalu gyár elnöke, Fernand Scherrer szabadalmaztatta mintegy 40 évvel ezelőtt. Alapelve igen egyszerű: Egy alumínium profil rendszer, amire felfeszítünk egy fóliát.

Az így kapott felület teljesen homogén, sima, amit semmilyen hagyományos eljárással nem lehet elérni. A kifeszített fólia mögött lehet világítás vagy lehet “csupán” burkolati elem.

Szép és ötletes megoldás a feszített fólia világításra fürdőszobában. A Lustre fürdőszoba oldalán találtam ezt a fotót. Jól optimalizált felület, tökéletes homogén LED világítás.

Mikor használjuk?

Magán és közületi felhasználásra, dekorációs, és funkcionális célra egyaránt használhatjuk! Lehet dekorációs elem, vagy alapvilágítás is!

A felhasználási lehetőségek tárháza végtelen, rengeteg különböző helyiségben használtuk már a feszített fóliát, még sincs két egyforma.

Alapvetően 5 típusra bonthatjuk:

Dekor fólia világítással.

Ennél a típusú fóliánál két dolgot kell meghatároznunk. A háttérvilágítás típusát, valamint a fólia kivitelét. Háttérvilágítás tekintetében lehet LED-es vagy fénycsöves kivitel, valamint fix fényerejű, vagy fényerőszabályozható. Természetesen a fóliák világítás nélkül is kérhetőek.

Kivitel tekintetében lehet fehér, színes, vagy nyomtatott fólia is. Nyomtatott fólia esetében bármilyen (megfelelő méretű) képet választhatunk, ezzel egyedivé, személyessé tehetjük a teret.

Érdemes figyelembe venni a választott kép színtónusait, mert a világításban ezeket a színeket fogjuk viszont látni. Egy zöldes színtónusú képnek teljesen más a hangulata, mint egy narancssárgának. A nyomtatott fóliákat inkább hangulatvilágításnak ajánljuk.

A “sima” fehér fólia kiváló alapvilágításnak is, ami tökéletes világítási megoldás.

Homogén fénye mással nehezen utánozható. Ezért is olyan a hatás, mint egy bevilágító ablak esetén. És ki ne szeretné a napfény melegét érezni otthonában?

3D feszített fólia.

Ez egy más, egy különleges irányvonal a feszített fóliák között. Ebben az esetben a fólia síkja eltér a falak síkjától. Ilyenkor önálló életre kel, külön térformáló elemmé válik.

Az alapok maradnak, ugyanúgy a külső keretre feszítjük fel a fóliát, de ez a keret nem sík, hanem térben mozog.

Belsőépítészeti design szempontból egy igazi kitörési pont. Szinte bármit megtehetünk a segítségével, egyedi design elemet alkothatunk.

Fényes, tükrös feszített fólia.

Látványos megjelenésű fólia, egyszerre extrém és visszafogott. Manapság a fal- és mennyezeti felületeket egyszerűen glettelik és festik. Nagy felületek olcsón, bár a kivitelezés sokszor hagy kivetnivaló maga után.

A fényes feszített fólia ezzel szemben más, felületi minőségében, és hangulatában mindenképpen. A feszített fóliás falburkolat vagy mennyezet tökéletesen sík, felülete elegáns.

Különleges lakkozott felület, mely tágítja a teret, emeli a belmagasságot. Színezett fajtái homogén megjelenést biztosítanak.

Akusztikai feszített fólia.

Egy különleges megoldás, amivel még jobban növelhető a komfortérzet. Az épületek belső akusztikájának javításával! A perforációnak köszönhetően hangelnyelő hatással bír.

Tervezéstől a kész felületekig.

A tervezés alkalmával szívesen részt veszünk a látvány megálmodásában is. A szerkezetépítés a kapcsolódó szakágakkal egy időben történik.

A kész keretrendszert lemérve elküldjük a gyárba a szabásmintát, ami alapján a fóliát legyártják 1-2 hét alatt. Ebben az időszakban tudjuk felszerelni a háttérvilágítást, ha szükséges a rendszerhez.

A kivitelezés utolsó stádiumában, a pormentes állapotban, az általunk biztosított szakemberek egy melegítéses eljárással feszítik fel a fóliát a végleges állapotra.

Amiről előzetesen gondoskodni kell.

A gipszkartonozási munkálatokat és betáplálási lehetőség kiépítését előzetesen biztosítani kell. A fólia felett minimum 20 cm dobozmélységet kell hagyni, ez szükséges ahhoz, hogy homogén világító felületet kapjunk.

Fontos továbbá a doboz teljes lezárása fölülről, hogy por és bogarak ne tudjanak a fólia fölé kerülni. A dobozt a reflexiók miatt fehérre kell festeni.

Kérjük a gipszkartonozás megerősítését bordákkal, illetve a fólia síkjában fém profil beépítését. A további munkamenetről a kivitelezés előtt minden esetben további tájékoztatót küldünk.

Alap tulajdonságok.

  • Teljesen sík felület.
  • Nem reped, viszont rugalmas, így strapabíróbb.
  • Mosható felületű, és portaszító.
  • Pormentesen kivitelezhető, a kivitelezési idő töredéke a kartonhoz képest.
  • Takarja a mögöttes felületeket.
  • Bárhol kivágható pl. hangszórók vagy süllyesztett lámpatestek számára.
  • Tűzoltóság által nagy forgalmú helyiségekben is engedélyezett.
  • CE és Bs1-d0 minősítéssel rendelkezik.
  • Beltéren történő alkalmazása javasolt, mivel UV állósága nem túl nagy.
  • Kültéren napsugárzásnak kitéve az anyag gyorsan öregszik, törékennyé válik.

Az eredeti anyagot a Lustre világítástechnika oldalán találod. Érdemes átkattintani, sok és tanulságos fotó található a cikk alatt.

Azután pedig gyere vissza és olvasd el egy másik belsőépítész gondolatait is a témáról!