Gyakran ismételt kérdések feszített fólia és LED világítás.

Gyakran ismételt kérdések

A feszített fóliával, LED világítással, rendeléssel és kivitelezéssel kapcsolatos gyakran ismételt kérdések gyűjteménye.

Mi a várható élettartama a feszített fóliának és a LED világításnak?

A feszített fóliára a gyártók 10 év garanciát vállalnak általában. Ez vonatkozik az anyagra és a hegesztésre egyaránt. Nem vonatkozik a mechanikai külső behatásokra és a savas vagy lúgos környezeti károkra. A LED világításra a szokásos egy év garanciát biztosítjuk, azonban ez helyszíni rendszergarancia. Egyes típusokra 3 vagy 5 év garancia is lehetséges. Olvasd el blogunkat az élettartam garancia cím alatt! Tapasztalatunk szerint azonban a dimmerelt rendszerek esetében a 10 év üzemelési időtartam reális elvárás,

Milyen hőmérsékleten alkalmazható a feszített fólia?

A javasolt hőmérsékleti tartomány a 0-65 fok Celsius. Ez alatt rideggé válik és törésre hajlamos, e felett pedig visszafordíthatatlanul nyúlhat, szakadhat. Meleg levegő befúvás elé helyezve kissé megereszkedik.

Kültéren vagy beltéren javasolt?

Beltéren javasolt, mivel UV stabilitása nem túl nagy. Kültéren napsugárzásnak kitéve az anyag gyorsabban öregszik, törékennyé válhat, de ez években mérhető.
Mechanikailag sérülékeny?
A feszített fólia meglehetősen erős és rugalmas anyag. Külön védelmet nem igényel. Csak a szikével és a magasnyomású mosóval szemben nem ellenálló. A gyakorlatban ritkán találkozunk ezzel a problémával.
Kivitelezés közben várható e nagy kosz, egyéb probléma?
A profilokat csavarozással rögzítik a felületre jellemzően. Amennyiben falra szerelünk, ez járhat a fúrásból adódóan némi porral, de korántsem annyival, mint például egy festés-glettelés. Meglehetősen tiszta technológia. A fólia feszítésekor PB gázos hőlégfúvót használunk, melynek merkaptán adaléka némileg kellemetlen illatú, de egy-két nap alatt teljesen távozik a levegőből. Általában a festés utáni takarítást követően szerelünk, így a legtisztább.

Házilag kivitelezhető a feszített fólia?

Nem javasolt a saját kivitelezés. A feszítési folyamat nagy gyakorlatot kíván, amire sok év kivitelezéseivel tett szert a csapat és több oktatáson is részt vettünk a Barrisolnál. Ezek a tapasztalatok nem pótolhatók egy-két óra alatt, kockázatos lenne szakember nélkül nekivágni a feladatnak.

Mi az elvárás a környezettel szemben feszített fólia esetén?

A fólia üzemszerűen feszes állapotú, ami a gipszkarton álmennyezetet húzó erővel terheli. Ez nagyságrendileg 40-80 kg/méter húzóerőt jelent a profilokon keresztül. A kivitelezés során mi ezt az erőt egyenletesen visszük a külső felületekre, de azoknak ezt bírniuk kell. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy teherviselő anyagokra tudunk szerelni. Karton esetén csak az amúgy is meglévő előírásokat kell betartani, különös tekintettel az oldalirányú támasztásra és akkor a helyén marad minden.

Milyen szinten követi le a fólia profilja a környezetet?

Az feszített fólia LED világítás és a környezete képe nagyon kontrasztos. A profil és azon keresztül a fólia precízen leköveti a csatlakozó felület szélét. Ennek egyenességére fokozottan ügyelni kell, mivel jobban látszik a megszokottnál. Jellemzően alu profilt használunk általában, ami nagyobb íven veszi fel a csatlakozó falfelület hullámzását, de kiegyenesíteni nem tudjuk azt.
Milyennek kell Lennie a felületnek az átvilágítós feszített fólia mögött?
Egyrészt a környező felület lehetőleg matt fehér legyen a homogén LED világítást segítve, másrészt mindenféle lehulló anyagoktól mentes. Ahol hézag van, ott a por és a bogarak is bejönnek. Ezek maradványai a világító fólián megjelennek. Ezzel csak akkor van gond, ha a szerkezet gyártója nem végzi el a tömítést. Mi minden esetben ellenőrizzük ezt, a fóliás profil melletti rést pedig szilikonnal tömítjük. Az esetleges mennyezeti hibát pedig jelezzük.
Kivehető keret alkalmazható?
Már nem készítünk ilyent. Ezt a megoldást az az igény támasztotta, hogy a fényforrásokat néha cserélni kell. Azonban nem mindegy, hogy mennyi időnként, milyen minőségben és ez mennyibe kerül. Általános tapasztalat, hogy az üzemeltetés során csak az éppen elfáradt fényforrást cserélik, amivel ugyan elérik a rendszer fenntartását, költség szempontból viszont nem hatékony és nem mindig a megfelelő fényforrás kerül elhelyezésre. Ehhez hozzáadódik a kivehető keret tetemes beruházási értéke. Ennek a megoldásnak egyetlen előnye van, a helyi karbantartásnak munkát adtunk. Több éves tapasztalat alapján olyan megoldásokat hoztunk létre, amivel ezek a hátrányok kiküszöbölhetők. Valódi megoldást, mely a megfelelően beépített anyagokra és a szakértelemre alapoz adott területen. A gondosan kiválasztott LED szalagra és elektronikus előtétre, a vezérlésre és a megfelelő fényforrásra alapoz. Valódi garanciát tudunk élettartamokra adni, akár öt vagy tíz évet, nem az előre kalkulált garanciális cserékre alapozva. Ezeknek az elemeknek nem része a kivehető keret.

Milyen LED világítás alkalmazható átvilágítós fólia mögött?

A legrosszabb e tekintetben a pontszerű fényforrás, a legjobb pedig a vonalmenti világítás. Ezért, valamint a hatásfok és élettartam miatt általában LED szalagos rendszereket használunk. Bevált alapszabály, hogy a LED szalag fényforrásokat a fólia-mennyezet távolságával arányosan helyezzük el. Ez a 3:4-es szabály a homogénen világító fólia titka. A LED szalag világítás a feszített fólia mögött 18 cm-ig alkalmazható. Alatta át kell térnünk az optikás backLED modulokra, ami általában árban ugrást jelent a szalagokhoz képest.

Szabályozható a LED világítás?

Igen, kifejezetten ajánljuk is több szempontból. Mivel a LED szalagokat sűrűn kell elhelyezzük nagy felületeken a homogenitás megtartása érdekében, azok szabályzásáról gondoskodni kell, különben zavaróan erős megvilágítási értékeket kapunk. A dimmerelt lámpák jóval kevesebb energiát fogyasztanak (60-80% átlag), ezenkívül a LED fényforrások élettartama sokszorosa (5-10-szeres) lehet a full üzemmódhoz képest, akár öt vagy tíz év is normál LED szalagokkal. Ez pedig a karbantartási költségeket tekintve gyors megtérülést mutat.

Tűzvédelmi besorolás?

Ennek alapján dönti el a tűzoltóság, hogy adott épületben, függően a felhasználás módjától, hova milyen feszített fóliás rendszert engedélyez. Általánosságban a Bs2-d0-t elfogadják, azonban nagyforgalmú közösségi területeken, menekülő-útvonalakon sok helyen előírják a Bs1-d0-s megfelelősséget. Az átvilágítós feszített fóliára elvileg nem vonatkozik, amennyiben azt a lámpatest részének tekintjük, de természetesen a legtöbb fólia Bs1-d0 minősítéssel rendelkezik napjainkban. Ez alól a nyomtatott fóliák kivételek a nyomtatás anyaga miatt.
Milyen széles felület lehet hegesztés mentes?
Az feszített fólia alapanyagot a vegyipari cégek gyártják és tekercsben szállítják a feszített fóliával foglalkozó cégeknek. Ilyen gyár sok helyen van a világon és sokféle anyagot gyártanak többféle minőségben, vastagságban és szélességben. Az általános tekercsszélesség 150-200 cm, vagy extra 240 cm az átvilágítós fólia esetében.. Ebből adódóan az ennél nagyobb méret esetén ezt két fóliából gyártják, azaz két vagy több fóliát hegesztenek össze. Ezek ugyan látszanak valamelyest, de ügyes tervezéssel szinte láthatatlanná tehetők. Ennél szélesebb fólia is létezik, ám ezek nem rendelkeznek CE és tűzvédelmi minősítésekkel, forgalmazásukkal nem foglalkozunk
Mekkora felület alakítható ki egyben a feszített fóliából?
Erre általában a 40m2-es varázsszámot alkalmazzuk, de függ a felület formájától. Ez a belógás miatt van. Minél nagyobb a felület, annál nagyobb a súlya. Nagyobb felület esetén osztani szükséges a fólia felületét, hogy a síkfelület szép maradjon.

Milyen adatok szükségesek ajánlatkéréshez?

 • Fólia típusa
 • Mérete
 • Esetleges áttörés a fólián (csillár, szellőző,)
 • Belmagasság
 • Helyszín távolsága Budapesttől
 • Íves felület hossza
 • Tűzvédelmi minősítés igénye
 • LED világítás igénye
 • Profil mögötti csatlakoző felület anyaga (tégla, gipszkarton, fa, fém,)
 • Kivitelezés várható ideje

Ha kérdésed van, vagy ajánlatot szeretnél kérni, a kapcsolat oldalunkon találod elérhetőségeinket.

Mit fog tartalmazni az ajánlat?

 • Szaktanácsadás vevő részére a speciális kérdésekben, konzultáció a projekt ideje alatt és után, a teljes szakmai háttér biztosítása.
 • Dokumentumok, leírások rendelkezésre bocsájtása annak érdekében, hogy a kapcsolódó paraméterek betarthatóak, illetve kezelhetőek legyenek.
 • Kapcsolattartás a tervezőkkel, konzultáció, csomóponti rajzok biztosítása.
 • Kapcsolattartás a kapcsolódó szakágakkal, konzultáció telefonon és e-mail-en.
 • Tizenöt éves múlt a helyi kivitelező csapatnál. Komoly tapasztalat a kivitelezést végző szakember gárdánál, gyártó által akkreditált kivitelező.
 • Helyszíni garancia 10 év, mind a fóliára, mind a rovarok bejutása elleni védelemre a fólia körül (az összes fóliás elem vagy tömített, vagy szilikon alapanyagú anyaggal tömítetté tett).
 • Kivitelezési határidő 4 hét megrendeléstől, terület átadástól számított 1 hét.
 • Készre-jelentés és átadás építési naplón vagy e-mail-en.
 • Az ajánlat nettó HUF értendő helyszínre szállítva, beépítve. Érvényessége 30 nap.
 • A megrendeléshez tartozó számlák e-számla formátumban kerülnek kiállításra.
 • Fizetés két részletben, megrendeléskor és kivitelezés előtt.
 • Tűzgyújtási engedély kiadása megrendelő feladata. Ennek hiányában munkatársaink munkavégzése nem megengedett.
 • Ajánlati ár.
 • Összességében egy komplett technológiát, támogatást biztosítunk ügyfeleinknek. Szaktudást, hátteret és mindent, ami ehhez kapcsolódik, maximálisan az ügyfél szempontjainak figyelembe vételével.

Mit nem tartalmaz az ajánlat?

 • A kapcsolódó kartonos, illetve festő munkálatokat, anyagokat, A kapcsolódó kartonos, illetve festő munkálatokat, anyagokat.
 • Személyes konzultációt igény esetén a kapcsolódó kivitelezőkkel, azt kiszámlázhatjuk megrendelő felé.
 • LED világítás elemeit, amennyiben arra nincs megrendelésünk.
 • A rendszer energiával történő ellátását, bekötését, érintésvédelmi vizsgálatát.
 • A tervek, megvalósulás és az ajánlatkérés adatai közti esetleges eltéréseket.
 • A feszített fólián keresztüli esetleges áttöréseket, kivéve, ha feltüntetésre került az ajánlatban.
 • A feszített fólia feletti tér por és rovarzárásának biztosítását, illetve rovarmentesítését. (bár a kisebb hibákat automatikusan javítjuk, a dobozolást minden esetben ellenőrizzük).
 • Egyéb pénzügyi feltételeket (garanciális és egyéb visszatartások, letett garanciák, szolgáltatási díjak, kötbérek, stb.) költségeit.

Hol találok műszaki információkat?

 • Ilyen információt főleg a blogban találsz.
 • Tervezzük, hogy webshoppal egészül ki az oldal. Itt a termékek alatt lesz sok konkrét információ.
 • Addig is kérdezz bátran! Műszaki adatlapot is szívesen küldök, vagy telefonon is konzultálhatsz velem, szívesen megosztom Veled szakmai tapasztalatom.

Régi oldalak helye.

2018 tavaszán megújítottam a weblapot. Néhány oldal átalakult, néhány csak kissé megváltozott. Az új szerkezetben nem minden oldal kapott helyet, bár a tartalmuk átkerült az új oldalakba.

A régebbi oldalak már csak az archivumban érhetők el. Ezen oldalakat itt találod:

Adatvédelem.

Erről az adatvédelmi tájékoztatóban informálódhatsz.