Vagány megoldás a LED szalag álmennyezet világítás. Homogén fényt sugároz, miközben szépen illeszkedik a designba.

Led szalag

A LED szalag világítás a leghatékonyabb világítási mód. Mind ár/érték arányban, mind fényhasznosítás tekintetében. Ahhoz azonban, hogy világítás szempontból is jót alkossunk, néhány paramétert érdemes figyelembe venni, ha LED szalaggal szeretnénk világítani. A LED szalag ragasztására sokszor LED alu profil használatos. Azonban élettartam tekintetében néhány apró mozzanaton nagyon is sok múlik. Ezért szeretnék néhány információt megosztani a LED szalag profil használatáról is.

LED világítás

A LED világítás manapság nagy divat. A számok szintén azt mutatják, hogy a trendektől függetlenül is itt az ideje a váltásnak. A manapság gyártott LED-ek már meghaladják a fénycsövek lumen/w értékét, vagyis hatékonyabbak a fény előállításában.
A LED világítás egy kicsit más:

 • Relatíve olcsó.
 • Jó hatásfokú.
 • Pontszerű fényforrás, a hatékonyan gyártható LED chip nagyon kicsi.
 • Sok ilyen pontból áll, mivel érzékeny a melegedésre.
 • Fénye nehezen fókuszálható, irányítható.
 • Érzékeny a tápellátásra, különleges meghajtást igényel.
 • Zavar érzékeny, szerelésekor egyedi szabályok betartása szükséges.
Elterjedtek azok a LED világítások az üzletekben, amik egy pontra koncentráltan, úgynevezett spot világítást alkalmaznak. Ezek viszont erősen kápráztatnak.
A LED szalag hasonló képpen öregszik, mint az egyéb fényforrások, idővel kiég. Éppen ezért fontos tényező a LED szalag élettartam tekintetében a jó hűtés és a szabályzás.

LED szalag élettartam

A LED chipek is öregednek. Kicsit hasonlítanak a többi fényforrásra ebből a szempontból. A félvezető rész ugyanúgy szennyeződik, kiég idővel. Emiatt egyre kevesebb fényt bocsájt ki, míg végül teljesen kialszik. Ez a folyamat magasabb hőmérsékleten felgyorsul. Minden félvezető eszköznél megadják, hogy milyen ponton mérve mennyi lehet a hőmérséklet üzemeléskor. Általában 70-85 Celsius ez a Tc érték, ami belül a félvezetőben 100 fok feletti értékre utal.
A LED szalag élettartama lineárisan csökken az idővel. A kínai gyártók sokáig élettartamnak azt tekintették, ameddig még pislákol a LED. Az európai szabvány ezt 20%-os csökkenésre vonatkoztatta. Tehát a nem EU-s szabvány szerinti érték mindig 5-ször annyit mutatott. Az élettartamhoz szorosan kapcsolódik az is, hogy ezt a névleges teljesítményen, adott környezeti hőmérsékleten kell produkálja.
A jó LED szalag világítás beruházást igényel. Ezért fontos tényező a LED szalag élettartama.

LED szalag hűtés

Fentiek alapján a LED szalag hűtés az egyik legfontosabb paraméter, ha sokáig szeretnénk élvezni a fényét. Kis felületre szerelt power LED-eknél hűtő bordát alkalmaznak, esetleg extra légáramoltatással együtt. Gondoljunk csak a számítógépekre. Ott az érzékenyebb alkatrészeket, a processzort külön hűteni kell. A LED szalagok esetében nem ennyire vészes a helyzet, hiszen eleve hosszú szalagra szerelik a LED chipeket, így megnövelve a természetes hűtőfelületet. Részben ezért tud olcsóbb lenni a LED szalagos világítás, mert kevés kiegészítő alkatrészre van szükség a működéséhez. Alaphelyzetben nincs tokozva, nem kell a hűtésről külön gondoskodni. Vagy az nem a termék része, külön kell megvásárolni, mint például a LED szalag profilt.
LED szalag hűtés tekintetében a LED profil lehet hasznos, de ha nem megfelelő a rögzítés módja, akkor nem segíti a hűtést. A hőt elvezethetjük:

 • hővezetéssel (az anyagon belül terjed a hő),
 • hő áramlással (a mozgatott levegő szállítja),
 • hő sugárzás (sugárzással adja le).
A LED szalag élettartamát nagyban befolyásolja az üzemi hőmérséklete. Ezért fontos a LED szalag hűtés.
Kellemes letisztult látványvilág. Az gipszkarton álmennyezetbe épített LED szalag profil világítás csendben teszi a dolgát. Az így elhelyezett LEDE szalag világítás nem kápráztat és egyenletes fényáramot biztosít a térben.
A LED szalag profil anyaga alumínium, ami jó hővezető. Ez idáig rendben is van. De hogyan rögzítjük ezt a hosszú egyenes profilt?

 • Ragasztással. A Ragasztók általában rossz hővezetők. Lefordítva, hőszigetelők.
 • Csavarozással. Itt pontszerű a hő átadás, sok jót ne várjunk.
 • Azokon a pontokon, ahol sem csavaros sem más rögzítés nincs, a profil és a tartó felület között levegő van, ami szintén szigetel.
A vékony LED alu profilra ragasztott szalag rosszabb hűtéssel bír, mintha simán a hordozó felületre ragasztottuk volna. Ezzel csak a kereskedő jár jól. A LED szalag hűtés tekintetében azok a profilok jók, amiket beágyaznak a felületbe és kellően nagy felülettel rendelkeznek. Ilyen például az ahol:

 • kiglettelik a hézagot a szomszédos hővezető anyag és a profil között,
 • nagy felületen csavarozzák össze azokat.

Azzal kezdtem, hogy a LED hűtés egy fontos paraméter. Annyira az, hogy jó hűtéssel helyből duplázható a fényforrás várható élettartama.

A LED szalag világítás több féle módon kivitelezhető. Direkt módon plexi vagy feszített fólia mögé beépítve, vagy rejtett világításként indirekt módon.

LED szalag beépítés

Több szempontot érdemes figyelembe venni LED szalag beépítéskor
Rögzítés. Legyen időtálló. Nincs annál bosszantóbb, amikor idővel lehullik a LED szalag. Ha nem elég jó a saját öntapadó felülete, egészítsük ki például FBS-sel. Pontozással, vagy oldalt az él kihúzásával. Soha ne a teljes felületen. Ügyeljünk a jó hővezetésre, mert ettől nagyban függ az élettartama.   Optikai szempontok. Oda világítson, ahova kell. A LED-ek általában 120 fokban világítanak. Sokszor érdemes megdönteni a szalagot LED alu profillal, hogy a jó irányba sugározzon. Ne kápráztasson. Ha szembe világít, az zavaró. Opál plexi előtéttel javítható. Ne hozza ki a festés hibáit. A festők munka közben sokszor súroló fénnyel világítják a falat, úgy jobban látszanak a hibák. Mi ezt kerüljük el!
Több féle képpen megoldható a LED szalag beépítés gipszkarton álmennyezetbe.
Nagyon kellemes feszített fólia LED világítás kád felett. A LED szalag IP védettség kiemelten fontos ilyen helyen, melyről részben a tápegység, részben pedig a zárt és tömített feszített fólia álmennyezet gondoskodik.
IP védettség. Érintésvédelem. Ezt önmagában a tápegységnek meg kell oldani a kellő átütési szilárdsággal. A LED szalagok pedig törpe feszültégen üzemelnek. Víz elleni védelem. Beltéren jellemzően nincs szükség víz elleni védettségre, ezért nem célszerű szilikonba ágyazott szalagot használni, mert a fényáramot és a hűtést is erősen rontja.   Kellő fényerő. Ne a minimumra méretezzünk! Ne teljesítmény szerint válasszunk, hanem fényáram alapján. Ezt az értéket lumenben adják meg.
Szabályozhatóság. Mindig annyira világítson, amennyire szükségünk van rá. 50-80 % energia megtakarítást érhetünk el. Akár 10-szeresre nő az élettartama. A blogban további érdekes leírásokat találsz, ha mélyebben érdekel ez a témakör.
Stílusos rejtett LED világítás fürdőszobában. A LED szalag szabályozhatósága ma már kikerülhetetlen, hiszen így lesz igazán hasznos és komfortos számunkra a világítás.
LED szalag kulcs paraméterek
Mi alapján válasszunk LED szalagot?

 • A feszültség és teljesítmény adatok fontosak, hogy illeszteni tudjuk a dimmerhez, tápegységhez.
 • IP védelem, elhelyezés miatt.
 • Hossz, beépítés miatt.
 • Dimmerelhető, azaz szabályozható vagy sem.
 • Élettartam. Ez egy fontos adat lenne, de a tapasztalat az, hogy újabban még a legnagyobb márkák sem mindig adják meg.
 • Színhőmérséklet. Például meleg fehér. Ez azt jelenti, hogy színe hasonlít a gyertya fényéhez, ahhoz közelít, de önmagában a meleg fehér egy tág fogalom. A 3000 Kelvin, pedig konkrét adat, ami azt is meghatározza, hogy színhőmérséklet terén mekkora eltérés megengedett.
 • RA 80 vagy 90. Azaz színvisszaadás. Mennyire látjuk korrekten a színeket. Manapság a 80-as érték már alap.-
 • Fényáram Lumenben. „A 60 db LED/méter” információ a gyártónak fontos, minket a fényáram érdekel. Nem a Watt, hanem a Lumen. A 120-140Lumen/watt jó adat.
 • Működési hőmérséklet tartomány.
Hogyan használd!
Mindig pont úgy, ahogy jól esik! Ehhez viszont szabályozni kell a fényét. Ez a lehetőség árban 10-20 % felárat jelent. Ezért cserébe nem vakít, amikor reggel csak egy kávét szeretnél. Odateszi magát, ha éppen jól akarsz látni végre valamit.

Rejtett LED szalag világítás

A rejtett LED szalag világítást hangulat világítási elemként szokták használni. A LED szalag erre kiválóan alkalmas. Fénye a hossz mentén végig folyamatosan változatlan. Kis nyitásszögben világít (120 fok) Kis helyre beépíthető. Érintésvédelmét egyszerű megoldani. Színezhető, szabályozható. Egy rejtett világítás akkor szép, ha szinte észrevétlenül világít. Ezért nem lehet a világítási képben folt vagy hirtelen vágás, azaz árnyék. A szerkezet épülhet gipszkartonból vagy fából is. Mi egy LED alu profilt ajánlunk erre, mely sok felülettel összeépíthető.
Homogén LED világítás és kellemes design egyvelege. A rejtett LED szalag világítás az álmennyezeti gipszkartonba speciális LED alu profil használatával lehetséges.
Érdekes megoldás konyhai LED világításra a feszített fólia LED szalag kombinációja. Tökéletes homogén fényt sugároz a konyhai pult világításhoz.

Feszített fólia világítás

A feszített fóliás világítás működése sok mindenben hasonló az opálburás lámpatestekhez, csak éppen jóval nagyobb felületen világít. Egyedileg alakítható a mérete. Nagy felületen alkalmazható, így garantáltan nem kápráztat. Nem csak síkban használható. Bármilyen fényerő beépíthető a LED szalag helyes megválasztásával. Teljesen homogén felület. Abszolút szórt fényt biztosít. A feszített fólia világításról sokat olvashatsz nálunk a többi oldalon.

LED szalag beépítés

A feszített fólia mögé általában LED szalagot építünk be. Ha azonban nincs elég hely a fólia és a LED között, akkor más megoldást kell találnunk. Ilyenkor nagyobb nyitásszögű, optikás backled-re van szükség. A szalagot egyenletesen elosztva vonalakban rögzítjük. A szalagok távolsága az alábbiaktól függ: LED és fólia távolsága, azaz a „doboz” mélysége. Oldalfalak felülete. Minél jobban szórják a fényt, annál ritkábban helyezhetők el a LED szalagok. Fólia minősége. Itt a visszavert fény aránya a mérvadó.- Sima vagy nyomtatott fólia. LED szalag sugárzási szöge. A régi „fólia és fényforrás távolsága egyenlő a fényforrások távolságával” szabályt felejtsd el. Az csak fénycsőre volt igaz, itt másképpen kell kalkulálni.
Homogén LED világítás bemutatóterem álmennyezetén. A LED szalag beépítés feszített fólia felülete mögé tapasztalatot igényel. Optimalizálni kell a mennyiséget, miközben a látvány teljesen homogén kell maradjon.
Nagyon szépen tervezett LED világítás konyhában. A LED alu profilba rejtett LED szalag világítás nem csak a szükséges fényt biztosítja, hanem a helyiség meghatározó design eleme, amint együtt fut a konyha bútor vonalaival.

LED alu profil

A LED szalagokhoz azért alkalmazunk LED alu profilt, hogy a szerelést megkönnyítsük. Egyenesen tartja a LED szalagot. Megkönnyíti a felragasztást. Javíthatja a LED hűtését. Szépen illeszti a környezethez. Megtartja a plexi takarást, mely szórja a fényt. Zárttá teszi a szalagot. Ha a LED szalag látszó, akkor a szép végeredményhez LED alu profil-t kell használni. Neked ezért van szükséged profi profilra elsősorban, nem a hűtés miatt.

Design és a LED szalag profil

A LED szalagon sok kis LED sorakozik. Design szempontból, véleményem szerint nem szép, ha a végeredményen ugyanúgy láthatóak maradnak. Az egyszerű, olcsó profilok a fénypontok láthatóságával és az esztétikus látvánnyal általában nem számolnak. Te viszont valami szépet szeretnél, ha már beruházol egy ilyen rendszerre. A szépség két fontos sarokköve: A  megfelelő profil mélység, hogy a LED-ek fénye ki tudja „mosni” az árnyékot. Az opál plexi, ami szintén a segítségünkre lehet. Az általunk használt profilok kellően mélyek.
Álmennyezeti feszített fólia felület. körben design LED szalag profillal. A fekete fényes felület és a világító fehér keret kontrasztos látványt biztosít.
Ügyesen variált álmennyezet. LED szalag nappali álmennyezetén, dinamikusan váltogatott felületek és színek összekombinálva a rejtett LED világítással.
A plexi minél jobban szórja a fényt, annál többet nyel el belőle. A fényáteresztés optimuma 60-70 % körül mozog. A lapos profilok plexije ezzel szemben 30%, vagy hihetetlenül pöttyös a képe. A gyártó felezte költségeit, Te pedig kaptál cserébe fele annyi fényt. Profil szélesség. Minél szélesebb, annál szebb és kevésbé kápráztat. A plexi amit használunk, 30 mm széles.

LED profil gipszkartonba

A beépítés egyszerű módja az, ha vágunk egy rést a gipszkartonba, besüllyesztjük a profilt és glettel kitöltik a hézagokat. Gyors és egyszerű. A gond ezzel a módszerrel az lehet, hogy a vágási vonalon a gipszkarton szerkezet megszakad, általában később meg is reped. Az általunk forgalmazott LED alu profil gipszkartonba építéshez rendelkezik két szárnnyal. Ezen keresztül a karton és a LED alu profil a szokásos módon összecsavarozható. Így a szerkezet mechanikailag egy egységet képez. Nem mozog külön, nem repedezik ki. Persze a mélysége és a szélessége is nagyobb, hogy megfeleljen a design elvárásainak. Hűtés szempontból is kiemelkedő, hiszen nagy felületen képes a termelődött hőt átadni a kartonnak, ami könnyen el tudja azt vezetni. Könnyen szerelhető a gipszkarton szerkezet építésével együtt.

Beépítési javaslat

Folyosóra egy letisztult csíkot javaslok. Nagyobb folyosón már cikkcakk alakban is gondolkodhatunk. Beépíthetjük az álmennyezetbe, vagy az oldalfalba. Mindkét helyen jól mutat. Nagyobb terekben, termekben, nappaliban sűríthetjük a vonalakat, akár sokszöget is összerakhatunk belőle. A gipszkartonba építendő LED alu profilt a kartonos szereli, a LED szalag beépítése pedig a festés után aktuális. Majd végül a plexi teszi homogénné a látványt.
Bátran szakadj el a megszokott geometriai megoldásoktól! Ez a LED szalag beépítési javaslat jól példázza, mennyire dinamikus és játékos lehet így elhelyezve a LED profilt.
Kellemes világítást produkál a LED alu profil nappaliban az álmennyezet szélébe építve.

LED profil Feszített fóliába

A feszített fólia speciális profillal szerelendő. Normál LED alu profillal ebbe a felületbe, nem helyezhető LED szalag világítás. Ezt sokáig a fólia ragasztásával oldották meg, de nagy hosszban ez nem biztonságos. Ezért alkották meg azt a speciális profil elemet, mely képes LED szalag profilként működni, miközben a fólia is rögzíthető hozzá. A feszített fóliás felületek kiemelkedően szépek, normál mélységű LED alu profil elronthatná a látványt. Így ez a profil is kellően mély és széles Ez a profil fólia felületen belül, vagy két fólia találkozásánál alkalmazható.
LED profil feszített fólia peremére
Előbbi profil testvére az aszimmetrikus LED alu profil. Ennek feladata a fal, vagy a karton szélénél indított fólia rögzítése peremvilágítás mellett.
A LED profil a feszített fólia felületébe is beépíthető. Ehhez speciális LED alu profilt alkalmazunk.
LED szalag, LED alu profil
Nagyon sok helyen, sok féle képpen használhatók. Remek eszköz a jó LED világításhoz. Remélem fentiek segítséget adnak, hogy Te is jobban válasz a hatalmas kínálatból és az eredmény sokáig örömet okozzon számodra. Blog oldalunkon további hasznos információkat találsz. Például az élettartam garanciáról vagy arról, hogy hogyan világítsunk.