Amikor tervezünk egy új lakást vagy házat, de legkésőbb beköltözés előtt, van egy feladatunk. Lámpákat kell szereznünk, mert e nélkül este igen csak sötét lesz. De hogyan világítsunk, hogy igazán jó legyen?

Nem látsz jól? Kellene egy új lámpa? Na de milyen és egyáltalán hogyan világítsunk? Megannyi szakmai kérdés, amikre nálunk választ találsz. Gyere nézz be hozzánk! Ez a Blog segít.

Kézenfekvő az ötlet, menjünk el egy lámpaboltba és válasszuk ki a legjobbat. Na de melyik a legjobb és mi alapján? Jellemzően szépérzékünk és vágyaink vezérelnek. De ne felejtsük el, ez egy eszköz alapvetően, aminek feladata van. Ehhez viszont jó tudni, hogy mitől is jó egy világítás, mik azok a paraméterek, amikre érdemes figyelni. Ez a leírás szakmai szemmel közelíti meg a kérdést, a design a Te döntésed marad. Hozd egyensúlyba a kettőt és tökéletes lesz a megoldás!

LED világítás

A lakásvilágításban az izzókat sok helyen LED világításra váltják. Persze ennek is megvan a maga oka. Ám ha ismerjük a különböző fényforrások tulajdonságait, már színesebb a kép és a választásunk is meggyőzőbb lesz komfortérzetünket tekintve. Talán kezdjük ott, hogy szemünk a napfényhez igazodva alakult ki, ennek megfelelően érzékeli a fény bizonyos hullámhosszait. A szabadtérben tapasztalható viszonyok közt érzi jól magát, így mi is. Ez a környezet jól modellezhető, fizikai paraméterekkel leírható. Így nem szükséges csupán hallomásra és megérzésre hagyatkozzunk, ha egy LED világítás megoldása a cél környezetünkben. Egyszerű bontásban beszélhetünk mennyiségről és minőségről. Általában leragadunk az első paraméternél, mivel a másodikról keveset tudunk. Ezt kiegészítjük az árral és a megjelenéssel, majd jöhet a döntés. Viszont, ha mást is figyelembe tudunk venni, néha a kevesebb többet ad. Nézzük részleteiben, hogy hogyan világítsunk!

Kézenfekvő az ötlet, menjünk el egy lámpaboltba és válasszuk ki a legjobbat. Na de melyik a legjobb és mi alapján? Jellemzően szépérzékünk és vágyaink vezérelnek. De ne felejtsük el, ez egy eszköz alapvetően, aminek feladata van. Ehhez viszont jó tudni, hogy mitől is jó egy világítás, mik azok a paraméterek, amikre érdemes figyelni. Ez a leírás szakmai szemmel közelíti meg a kérdést, a design a Te döntésed marad. Hozd egyensúlyba a kettőt és tökéletes lesz a megoldás!

A világítás tulajdonságai

 • Fényerősség.
 • Fényerősség.
 • Hullámhossz.
 • Színvisszaadás.
 • Színhőmérséklet.
 • Homogenitás.
 • Kápráztatás.
 • Hatásfok.
 • Szabályzás.

Előbbi felsorolás nem teljes, de a fő tulajdonságokat jól lefedi. Kicsit talán elsőre idegennek tűnhet a szakszavak halmaza, ám jellemezve mindjárt világosabbnak tűnik. Minden szakmának megvan a maga varázsvesszője, a világítástechnika alapjaiban ezekkel dolgozik, illetve igyekszik kihozni a legjobbat adott feladat esetén. Ha el szeretnél mélyedni a témában, a wikipédiában igazán mélyre úszhatsz.

Minden szakmának megvan a saját varázsvesszője. A világítás tulajdonságainak ismerete nagy ban segíthet a jó lámpa vagy LED világítás kiválasztásában.

Fényerő.

Ennek értékével mindenki kalkulál, tervezőtől a fogyasztóig. Lumenben fejezik ki, amit a fényforrás kibocsájt magából, luxban pedig azt, ami a megvilágított tárgyakon megjelenik. Az első a lámpatest tervezésekor fontos, a felhasználónak inkább az utóbbi érdekes. Világítás tervezésekor szoftverekkel méretezik az adott térben várható fényviszonyokat. Ám hagyjuk meg ezt a játékot a szakembereknek. Számodra jó kapaszkodó a fényforrás fényárama, melyet Lumenben tüntetnek fel a gyártók. Ha csak a teljesítménye van feltüntetve Wattban, akkor csendben lépj tovább, mert téged az érdekel elsősorban, hogy mennyire világít. Hatásfokot és hogy mivel takarékoskodj, lásd majd lejjebb.

Hullámhossz.

Biztosan emlékszel még a prizmás kísérletre tanulmányaidból. Ebben egy fénysugarat vezetnek át egy üvegprizmán, ami a túloldalon színes csíkokra bomlik, amik különböző hullámhosszú fények lenyomata. A normál (fehér) fényben ezek a különböző hullámhosszú „fénysugarak” mind megtalálhatók. Ha bármelyiket kivesszük, a fehér eltolódik valamelyik szín felé. Ilyenkor a hasonló színek felerősödnek, a hiányzók hullámhosszúak elhalványodnak, szürkévé válnak.

Színvisszaadás.

A fehér fény tehát a színek összessége. Minél több színt tartalmaz világításunk és minél egyenletesebben, annál jobban látunk, ismerjük fel környezetünket. Vagyis annál komfortosabb lesz a látásunk, így a közérzetünk. Gyertyafénynél és normál izzónál túlsúlyban vannak a vörös színek. Így nem csak a mennyiség hiánya, hanem a színek hiánya is az oka annak, hogy nem jól látunk ilyen megvilágításban. Ám rendkívül hangulatos tud lenni! Sajnálatos módon ezt adatként jellemzően csak a katalógusok tartalmazzák, a csomagolás ritkán. Általában a 80% feletti érték már jónak mondható színvisszaadás tekintetében. Ha ezzel így nem találkozunk, a színhőmérséklet szabványos megadása már sugallhatja a megfelelő színvisszaadást is.

Színhőmérséklet.

Környezetünket a kevert fények alkotják. Ezt színekben, illetve azok jellegében tapasztaljuk meg. Hideg és meleg színek. Egy jellemzően meleg piroshoz közeli bordó is lehet hideg szín, ha a kék tartalmát egy kissé megnöveljük. Vagyis a színhőmérséklet tulajdonképpen a fehér fényben lévő színek mennyiségének eltolódása az alsó és felső hullámhosszok között. A meleg fehér több vöröset tartalmaz, közelebb van a naplemente színéhez. A hideg fehér pedig a nappali fényhez, a tiszta fehérhez. Minél hidegebb a világítás fénye, annál tisztább fehér és annál jobban látunk. A meleg fehér lehet jól esik a fáradt szemnek, de a vörös eltolódás miatt nem tiszta a színlátás, ami tovább fárasztja a szemet. A meleg fehér 3000 Kelvin, a hideg fehér pedig 4000K. Több helyen már gyárakban 6500K-t alkalmaznak a jobb színlátás miatt A magasabb Kelvin érték tehát nem kékebb, legfeljebb a vöröshöz képest, hanem fehérebb. Érdemes a 4000 K értékű színhőmérsékletet választani és ragaszkodni a Kelvin értékhez. A meleg fehér annyit jelent, hogy olyan mintha, mesélni pedig bárki bármit tud. Mit mond a szabvány? A színhőmérséklet mértékegysége a Kelvin. Komfort szempontjából a 3000 K a melegfehér, a 4000K pedig hidegfehér az általános szóhasználatban. A magam részéről viszont nem ezt szoktam keresni a dobozon. Létezik ennek egy szabványos jelölése, miszerint 830 vagy 840-es. Ez az adat azért szerencsésebb, mert a színhőmérsékleten kívül sok minden mást is rögzít a szabvány leírása, például a kellő színvisszaadást is. Így, ha ezt látjuk a dobozon, akkor az minőségi termék jó eséllyel. Én sosem vásárolok olyant, amin a hideg- vagy melegfehér jelölés található kizárólagosan.

Hangulat.

Amikor dolgozunk, valamire koncentrálunk, akkor a hidegebb környezetre vágyunk. Az segít minket a feladatban, abban a közegben vagyunk jól. Ezért alkalmazunk jellemzően hidegfehér világítást irodákban, munkahelyeken. Ha nyugalomra vágyunk, akkor szívesen nézzük a naplementét, a tábortüzet vagy a gyertya lángját. Ezek jellemzően melegfehér fényforrások. Általában eddig ezt tartottuk inkább szerencsésnek. A magam részéről a mindenhova melegfehéret módjával támogatom. Legyen melegfehér a nappali, a fürdő és a szobák világítása. Azonban a konyhába, a tároló és munka helyiségekbe, garázsba már hidegfehér világítást tennék, illetve teszek is a saját otthonomban. Egyre kell vigyázni, keverni nem szabad, nagyon zavaró tud lenni. Ha mindkettőt látjuk folyamatosan, akkor döntenünk kell és mind a két helyre ugyanazt kell alkalmazni.

Nyomtatott feszített fólia álmennyezet medence felett. Teljesen homogén világítás. Jó példa a hogyan világítsunk kérdésre.

Homogenitás.

A természetben a számunkra legkellemesebb a szórt fény. Ez annyit tesz, hogy minden irányból érkeznek a fénysugarak egyenletesen. Ez az a pont, amiben a fénycső nagyon jó, mivel hosszú és nem pontszerű fényforrás. Hogyan hozhatunk létre homogén szórt fényt?

 • Nagy felületről visszavert fény. Például a mennyezetre irányított lámpatest. A belsőépítészek ritkán szeretik, mivel a mennyezet úgymond virít, így elhúzza mind a szemet, mind a látványt. Vagyis design gyilkos megoldás lehet, de világítástechnikai szempontból jól teljesíthet.
 • Hosszú lámpatest. A fénycső, mint fényforrás ezt önmagában tudja. LED esetén a LED-szalag lehet kiváltó e tekintetben.
 • A fényforrás fényének megszórása. Ezt régebben tejüveggel, tejplexivel oldották meg. Most eszedbe jutott a vizes helyiségek régi üveggömbje? Azért vannak annál szebb megoldások is! Álmennyezetbe süllyesztett LED-szalaggal egy hosszú csíkban szatinált plexitakarással nagyon látványosat és jót lehet alkotni.
 • Nagy felületű lámpatest. Ebben az átvilágítós feszített fólia verhetetlen. Teljes felületen világít, teljesen homogén megjelenésében és a világítás tekintetében is. Fentiek minden jó tulajdonsága egybegyúrva egyenlő feszített fóliás világítás.
Homogén LED világítás bemutatóterem álmennyezetén. A LED szalag beépítés feszített fólia felülete mögé tapasztalatot igényel. Optimalizálni kell a mennyiséget, miközben a látvány teljesen homogén kell maradjon.

Kápráztatás.

Erősen kapcsolódik a homogenitáshoz, de nem csak erről van szó. Ugyanaz a hatás, mint amikor belenézünk a napba. Azon az egy vakító ponton kívül nem sokat látunk. Hasonló élményt vált ki egy nem kellően káprázásmentes lámpatest. Például egy süllyesztett hidegtükrös halogén a mennyezeten, de ennek ledes kiváltói sem sokkal jobbak a maguk kis pontszerű LED-jeikkel. A fényforrásokat a direkt rálátással szemben takarni kell, vagy szórni a fényüket, különben elvakítanak minket és akkor hiába dolgoztunk a jó megvilágításon, mégsem látunk. Ezen a ponton vérzik el a ma kapható lámpák nagy része.

A világítás hatásfoka egyrészt a fényforrástól, másrészt a lámpatesttől függ. A végeredmény a két hatásfok szorzata.

Hatásfok.

Mi megy be és mi jön ki? A kisugárzott fény mennyiségének és a bevitt villamos energiának a hányadosa. Erre a pontra mindenki érzékeny, alapvetően ez mozgatja a fényforrások fejlődését. Mértékegysége a Lumen/W. Ám nem csak a fényforrásoknak van vesztesége, hanem a lámpatesteknek is. Számunkra az eredményt a kettő szorzata jelenti. Érdekesség, hogy eleinte a LED világítás olyan helyeken jelent meg, ahol alapvetően jelzésre szolgált. Ugyanis a LED csak előre világít, így szemből jobban érzékelhető, magasabb fényerő mérhető. Manapság viszont már tényleg képes jó hatásfokú világításra is.

Fényforrás szempontból néhány átlagadat (Lumen/Watt):

 • Izzólámpa 12
 • Halogén izzó 25
 • Nagynyomású HG 50
 • Fénycső 90
 • Fémhalogén 100
 • Led 120

Fentiek átlagértékek, adott típus ettől jelentősen eltérhet. LED-szalag tekintetében a 140 Lumen/W már az elvárható minimum manapság.

A fényforrások hatásfoka folyamatosan fejlődik. A mai LED fényforrások már 140 Lumen/W értéken világítanak általában.

Szabályzás.

A mai fényforrások fényereje általában szabályozható. Ugyan ez némi többletköltséggel jár, de szerintem ez búsásan megtérül a késöbbiekben. A szabályzott világítás sokkal komfortosabb. Nem mindig ugyanarra a fénymennyiségre vágyunk ugyanazon a helyen. Ezért alkalmaztunk régebben több lámpát egy térben. Konyhában például egy általánosat, egy pultvilágítást, egyet a polcokhoz, egyet a tűzhely felett, egyet pedig az étkező fölé. Mondván sok kicsi sokra megy és kedvünkre kapcsolgathatjuk, amivel aztán spórolhatunk. De működött? Ha ezt egy szabályozott nagyobbal tennénk, sok más paraméterben is jobbak lehetnénk, vagyis sokkal jobban éreznénk magunkat a saját konyhánkban. A szabályzott olcsóbb. Amit fel lehet kapcsolni, azt felkapcsoljuk. Ami úgy maradhat, az általában úgy is marad. A szabályzók új generációja már programozható. Többek között beállítható, hogy milyen erős fénnyel indít a rendszer, amikor bekapcsoljuk. Ezt általában 10-20%-ra le lehet venni. Így alapállapotként 10-20%-ot fogyaszt a világítás és úgy is marad rendszerint. Azonban, ha kell feljebb tudjuk állítani, a lehetőség adott. Összességében kapunk egy nagy teljesítményű és kis fogyasztású világítást, kellő komforttal.

Hogyan világítsunk?

Reményeim szerint némiképp sikerült rávilágítanom azokra a tulajdonságokra, amik jellemezhetnek egy komfortos világítást. Egyik sem kötelező, de az egész a részek összegzése. Sok kis momentum, melyek összeállva csodákra képesek. De ha annyit megjegyeztél, hogy

 • 830 vagy 840,
 • minél nagyobb opál felület,

akkor nagyot léptél a minőségi LED világítás felé és szinte mindent tudsz a kérdésről, hogy hogyan világítsunk. Kérdésed van? Valamiben segíthetek? A kapcsolat oldalon minden elérhetőségemet megtalálod. Keress bátran!

A LED világításról szóló oldalamat láttad már? Esetleg a nyomtatott átvilágítós fóliánkat ajánlhatom? Vagy elkalauzollak a múzeumok világába, ami a világítástechnika egy különleges ága.