Csodásan illeszkedik környezetébe ez a barrisol stretched ceiling. Elegánsan simul az álmennyezetben és kellemes tükrözi a teret.

Barrisol

Stretched ceiling, barrisol, azaz feszített fólia. Ez Magyarországon sokáig egyet jelentett a Barrisol névvel. Baktai Gábor kollégánk jó munkát végzett, amikor megismertette a magyar belsőépítészekkel ezt az újdonságot. A mai napig az építész tervek nagy részén így szerepel. Pedig ez egy márkanév, nem maga a technológia. Persze ehhez kellett a Barrisol sokáig úttörő szerepe is, sok fejlesztés és befektetett energia.

Barrisol story

A Barrisol székhelye Kembs-ben van, Mulhouse és Basel között a Francia-Német-Svájc határon, a Rajna partján. Szép vidék.
Öt évtizeddel ezelőtt az „öreg” Fernand Sherrer úr azzal a problémával szembesült, hogy a helyi templom belső vakolata omladozik. A helyreállításhoz annak idején nem volt pénzügyi forrása a helyieknek, de találniuk kellett valami megoldás. Így jött az ötlet, hogy műanyag fóliát feszítsenek ki a falakra és a mennyezet alá, ezzel takarva a nem túl szép részeket. Vagyis a feszített fólia egy olcsó és gyors megoldásként indult útjára. Elnézést az „öreg” kifejezésért, nem tiszteletlenségből írtam. Volt szerencsém találkozni vele, úri ember volt, még idősen is. Később a fia, Jean-Marc Sherrer vette át az üzlet irányítását. Felgyorsultak a Barrisol fejlesztései, elindultak egy modern burkolati rendszer kialakítása felé. Sokáig ők mondták meg a beszállító műanyag iparnak, hogy mire lenne szükség. Saját fejlesztéseik és védett márkáik voltak. Több felhasználási iránnyal és lehetőséggel foglalkoznak a mai napig. A vállalatcsoport tagjai többek között kiállítási installációkat és bútorokat is gyártanak. A Story folytatódik.
Sok féle fólia készült a barrisol story 50 éve alatt. A legelterjedtebb a fényes feszített barrisol fólia.
A képen a barrisol oktatóbázisán gyakorlás közben látható a kolléga. Nem csak marketing oktatás.

Marketing

A Barrisol márkanév 1975 óta létezik. Jean-Marc marketing szakon végzett az egyetemen. Ez markánsan megjelenik a cég működésében is. Egyik konkurenciának sincs még csak hasonló, jól megkomponált szintű marketingje sem. Nagyon sok kiadványuk, fotójuk és jól felépített weblapjuk van. A belsőépítészeknek rendszeresen tartanak előadásokat, naprakészen tartják tudásukat az aktuális újdonságokról. A Barrisol komoly figyelmet fordít az oktatásra is. Saját oktatótermük és Barrisol tudásszinteket igazoló rendszerük van. Az alapoktatáson kívül még két alkalommal volt szerencsém részt venni ilyen képzésen. Sok hasznos információval tértem vissza minden esetben. Ennek az oldalnak a fő célja az, hogy segítsek ebben a világban eligazodni. A Barrisol weboldala nagyon szerteágazó, de igyekszem sok hasznos linket megosztani a könnyebb tájékozódás érdekében.

Barrisol álmennyezet

A régi rendszer az úgynevezett „beakasztós” volt. Úgy képzeljük el, mintha egy lemezt visszahajtanánk, hosszában rögzítenénk a falon és ebbe akasztanánk bele a fóliára hegesztett szintén kampószerű harpoont. Ötletes, könnyen szerelhető rendszer, a mai napig létezik. Ez a videó egy kiállításon készült és zseniálisan mutatja, mire képes az anyag.
Egyetlen hátránya, hogy a szélső profil több cm széles. Ez azért gond, mert mind a faltól, mind a fólia színétől elüt. Vagyis kap egy kényszer keretet a mennyezet. Tradícionális rendszer Az újfajta Barrisol álmennyezet szélén a harpoont bepréseljük a profil hornyába, így az nem látható, ahogy a profil sem. Ez volt az a rendszer, ami elterjedt a világon. Az alapelv ugyanaz, csak a méretek változnak kissé. A Barrisol Star az alapja minden későbbi rendszernek. Újfajta rendszer A Barrisol álmennyezet rendszer nem csak erről szól, hanem sok más kiegészítőről is. Ezekkel lehet megoldani olyan csomópontokat, melyek kivitelezés közben adódnak. Ilyen lehet egy vízcső, mely átmegy a fólia felületén, vagy több fólia találkozása, amivel növelhető a feszített fólia felülete. Világítást vagy szellőzést építhetünk be a felületbe, íves határoló elemeket alkalmazhatunk. A tartozék katalógus  is sok ötletet ad érdekes megoldásokra. Igazi modern technológia ez, ami mindenre igyekszik felkészülni. Ettől függetlenül még mindig fűrésszel és reszelővel kezdődik a kivitelezés, csak most már akkumulátoros változatokkal.

Barrisol fólia típusok

Ezt a részt hosszasan lehetne elemezni. Alapvetően néhány típusát használjuk a barrisol fóliáknak és ezekkel hozunk létre megannyi variációt. A színkollekciókat ez a katalógus tartalmazza. Két dolgot érdemes ebben a prospektusban áttanulmányozni:

 • Tűzvédelmi besorolás. Ettől függ, hogy adott helyre beépíthető, vagy sem.
 • Fólia szélesség.  A katalógusban közölt szélesség feletti méretnél a csíkokat össze-hegesztik, mely enyhén látható marad. A katalógus legszélesebb fóliája is csak 240 cm. Ami ennél szélesebb a piacon, az kínai és nem rendelkezik megfelelő európai bizonylatokkal.
Látvány rajz a tervezésről, a barrisol álmennyezet készítéséről.
Normál fóliák. Itt az alapanyag színezett. Felülete matt vagy szatén, esetleg finoman mintázott. Jellemzően visszafogott felületekhez használjuk.
Fényes fóliák. Felületük lakkozott, kissé tükröződik. Nagyon elegáns anyag, tágítja a teret. A legszebb dolgok, színes falak és álmennyezetek ebből készülnek.
Átvilágító fóliák. Alapvetően opál fólia, mely különböző módon ereszti át, illetve veri vissza a mögöttes fényt. Ezzel úgy lehet homogén világítást létrehozni, hogy helyesen választjuk meg a világítás módját és megfelelően variáljuk a választható fóliák tulajdonságait.
Felület nyomott anyagok. Azaz a felületbe valamilyen mintát préselnek. Így egyedi, a fény beesési szögénél változó megjelenés érhető el.
Flokkolt anyagok. Bársonyszerű hatás. Amikor a tökéletes sík találkozik ezzel a nemes anyaggal, az hihetetlenül a látványos. Bár a piac ezt kevésbé értékeli.
Mirror fólia. Ez tulajdonképpen olyan, mint a fényes fólia, de nem csak tényleges tükörként viselkedik, hanem anyagában is más. Egy kollégám nevezte „pilcsiragcsis” fóliának. Ezt típust egy keretre kell ragasztani, majd hő hatására összerándul és kisimul. A tökéletes kivitelezéséhez rendkívül nagy gyakorlatra van szükség.  A mirror fóliával kockázatos dolgozni.
Perforált fólia. Ez lehet mikroperforáció, azaz sok kis tűvel átszúrják az anyagot, így az akusztikailag hangelnyelővé válik. Vagy lehet nagyobb méretű is a lyukasztás, ami alapvetően megjelenésében teljesen új felületet hoz létre.
Sok egyéb variációja is létezik ennek az anyagnak, de általában ugyanazokra az alapokra építkezik, ám ügyesen variál.
További részletek ezen az oldalon.

Nyomtatott fólia

Ma már bármire bármit tudunk nyomtatni. A bútorlapok, a csempék és sok más anyag nyomtatással készül. A nyomtatott feszített fólia ugyanezen az úton jár. Talán abban különleges, hogy mindezt nagy egybefüggő felületen képes produkálni. A nyomat lehet konkrét fotó, vagy csak egy mintázat. Képes teljesen átöltöztetni egy teret. Pincébe égboltot, étterem hátsó falára lüktető várost varázsolni. Megannyi ötlet, itt lehet igazán szabadjára elengedni a fantáziánkat.
Vagány álmennyezeti elem a Barrisol nyomtatott Stockholm egyik éttermében. Vidám hangulatot sugároz.
Szép és elegáns megoldás egy klinika recepcióján. A barrisol nyomtatott Miskolc belvárosában található.
A Barrisol ehhez sok segítséget ad. Saját, ingyenes képtárat bocsát a rendelkezésünkre sok száz fotóval. Természetesen mi is hasonlóképpen ingyen biztosítjuk a fotót, de nálunk az elérhető képek mennyisége 180 millió a shutterstock.com -nak köszönhetően. Nyomtatni szinte bármelyik fóliára lehetséges, de igazán az átvilágítós feszített fólián kelnek életre a képek. Ami talán különleges a kép katalógus-ban az a Mulhoise-ban található textil múzeum anyaga. Aki szereti a franciás stílust és a százévekkel ezelőtti divatot, itt igazi kincsekre talál.
Akusztikai fóliák
Az akusztikus fóliák sok apró kis perforációt kapnak, így másképp verik vissza a hanghullámokat. Maga a fólia így C-D hangelnyelési osztályba sorolható. Viszont kőzetgyapotot mögé helyezve ez az érték B-re vagy A-ra változik. Azaz kiváló hangelnyelő anyaggá változik. Előnye, hogy a hangelnyelő funkciót egyedi és mutatós felülettel lehet megvalósítani. E mellett a mögé helyezett szigetelés hőszigetelő funkcióval is rendelkezik.
Akusztikai feszített fólia mennyezeten.
Barrisol akusztikai mozi álmennyezetén és oldalfalán.
Előnye, hogy egyedi felülettel ötvözhető a hangelnyelés. Illetve a mögöttes szigetelés hőszigetelésként is funkcionál. Ez esetben az adott felület külső szigetelése csökkenthető a belső szigeteléssel, vagyis nem generál többlet költséget. Hátránya lehet, hogy ehhez viszonylag sok helyre van szükség, a 10-13 cm-es mélységre. A Barrisol akusztikai fóliák nagy terekben egyszerre design elemek és hatásos zaj csökkentők.
Artolis
Ez nem Barrisol találmány, itt a piacot követték a franciák. Ezért külön márkanevet adtak neki, az ARTOLIS-t. Ezen a linken találod. Az anyag is más. Alapja egy vászon, amit két oldalon vékony fóliával lezárnak. Megjelenésében a festővászonhoz hasonlíthatnám. Ilyen anyagokat használ a reklámipar is. Ez a „fólia” nem nyújtható.
Felszerelése egyszerűbb, kevésbé is feszül, ezért mennyezeten nagy felületre nem alkalmas, túlzottan megereszkedik. A profilja klippes, tulajdonképpen a vásznat egy csiptetős rész mögé dugjuk, ahova az beakad. Nincs hegesztett harpoon, végleges méretre szikével vágják a helyszínen. 3-5 méteres szélességben létezik. Hangelnyelő képessége önmagában C vagy D besorolású, ám ezt már 2 cm mélységgel eléri.

Barrisol világítás

Tökéletesen árnyékmentes világítás feszített fóliával a bemutatóterem álmennyezetén.
A tökéletes világítás. Hogy miért? A világítás oldalunkon mindent megtalálsz ezzel kapcsolatban.
Átvilágítós és fényes barrisol feszített fólia együtt.
A Barrisol világításhoz opál, azaz translucent fóliát alkalmazunk. Ez optikailag hasonló, mint az opál plexi egy kicsit jobb hatásfokkal, és 40 nm is felszerelhető belőle egyben illesztés, keret és alátámasztás nélkül.
Attraktív megoldás a barrisol világítás előtér. Ügyesen alkalmazkodik a bútorzathoz, kissé megtörve az állandó kocka formákat a térben.
Érdekes téma optikailag, tartogat meglepetéseket. Sok tapasztalatot gyűjtöttünk, tanultunk a saját és mások hibáiból is. Fénycsövek helyett ma már LED háttérvilágítást használunk.
A feszített fólia világítás nyomtatással kombinálva egy új dimenzió a belsőépítészetben. Egyszerre design elem és funkcionális világítás.
Translucent barrisol világítás RGB LED háttérrel.
Szép munka ez a Barrisol 3D virág.

Barrisol 3D

A feszített fólia alapanyaga egy vékony PVC fólia. Könnyen nyújtható és mindig a külső profilok vonalai között igyekszik egyenesre feszülni. Ha a profilokat hajlítjuk, vagy csak egyszerűen nem síkot határolnak, a fólia igyekszik ezt lekövetni. Emiatt kaphatunk tölcsér, hullám vagy éppen amorf formákat könnyedén. Igazi játékszer a Barrisol 3D! Minél jobban csavargatod a fólia határait, annál mozgalmasabb formákat nyújt számodra. Játszhatsz a felületekkel, a fénnyel és a színekkel egyaránt. Kevesen merik bevállalni. Pedig a leglátványosabb dolgok ebből születnek.
Kaszinóban készítettünk 5 méter átmérőjű tölcséreket és 1,5 méteres ívelt térelválasztókat. Mennyezeten és oldalfalon hullámzó világító RGB csíkokat. Belgrádban egy plázában álmennyezeti világító kockákat. Leírhatatlan látvány, mikor a pláza összes folyosója egyszerre változik más színűvé. A Barrisol 3D nem mindig pénz kérdése, gyakorlatilag ugyanannyiba kerül. A fantázia a plusz, amit bele kell tenni, de mindig meghálálja. Itt is találsz néhány 3D ötletet.
3D elemek és RGB LED feszített barrisol átvilágítós fólia mögött.

Építési szabványok

A feszített fóliának meg kell felelnie az építészeti és tűzbiztonsági szabványoknak. Ebben a Barrisol sokáig élen járt. Bs1-d0 minősítésű fóliája például évekig csak neki volt. Ez nagy előny is volt számára, a többi gyártót minden nagyobb munkából sikeresen kiszorította.
Ez manapság már nincs így. A többi gyártó is nagyrészt ugyanazt a német Renolit alapanyagot használja termékeihez. Ugyanúgy rendelkeznek megfelelő CE és tüzvédelmi bizonylatokkal. Mi is. Kivételek persze mindig vannak. Van olyan kivitelező, aki jellemzően kínai forrásból származó fóliákkal dolgozik. Nekik nincs műbizonylatuk, ez pedig kockázat lehet egy kivitelezés átadásakor.

Barrisol ár

A Barrisol álmennyezet ára? Ha egy szót kell használjak, magas. Persze minden relatív. Sok olyan terméke van a Barrisolnak, amivel mások nem vagy kevésbé foglalkoznak. Ilyen például a mirror fóliájuk. Tökéletes minőség, de nincs aki megfelelő minőségben felszerelje Magyarországon. Normál fényes, vagy translucent fólia esetén ugyanaz a Renolit alapanyag beszerezhető más gyártótól, miért is kellene többet fizetni érte? Nyomtatott fóliához pedig mások számára is elérhető a minőségi nyomtatás. Perforált fólia, eloxált alumínium alkatrészek, stb.
Folytathatnám a sort sokáig. Nincs már meg a Barrisolnak az az előnye, ami minden esetben megérné a különbözetet. Egy Barrisol fólia nagyságrendileg 5-ször annyiba kerül a beszállítónak, mint egy más forrásból beszerzett fólia. E mellett a számla teli van furcsa tételekkel, előre nem tisztázott felárakkal, ami ráadásul szállításonként változik. Rengeteg reklámköltséget terhel rájuk az anyacég. Ez mind belekerül a végszámlába, de közben a produktum ugyanaz. Megéri? Volt olyan munkánk, ahol a mi ajánlatunk volt 7 egység, ugyanez Barrisolból 35. Lényegében ugyanazt ajánlottuk.

Szállítási határidő

Egy kivitelezésnél nem csak a beépített anyag minősége fontos, hanem a hozzáadott szolgáltatás szintje is. A határidő az egyik leglényegesebb paraméter. E nélkül senki nem tud tervezni és az esetleges késések plusz költségekkel járhatnak. A Barrisol öt napra vállalja a normál gyártást, bonyolultabb dolgokat hosszabb határidővel. Ha valamit nem értenek, akkor kérdeznek. Ezzel az öt napos határidő újra indul, ami bizonyos szempontból érthető.
A gond akkor van, amikor ez az általános, és esetenként 30 napra hízik az előbb említett 5 nap, olyan fóliák esetében is, melyek gyártása nem igényel komplex tervezést. A késések gyakran okoztak komoly problémát a kivitelezői oldalon. Egy általános beruházásnál is gondot jelent egy ilyen csúszás. Kiállítás megnyitójára készülő fólia esetében pedig olyan helyzet állhat elő, ami szinte áthidalhatlan. Számunkra fontosak a határidők és megrendelőink céljai, ezért olyan gyártókkal dolgozunk szívesebben, akik felénk is tartják a megadott határidőket. A Barissolnál sajnos ez nem mindig alakult így.

Minőség

Leg, leg, leg… A Barrisol mindig komolyan vette a minőséget. Jobb anyagokkal nem igazán találkozunk, mint amivel a Ők dolgoznak. De: Előfordult, hogy festékes fóliát szállítottak és amikor jeleztük, nem kezelték a problémát.
A minőség akkor az igazi, ha hosszabb távon is számíthatunk rá. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a 7-8 éves fóliáik nehezen javíthatók, elöregednek a harpoon-ok és ragasztási problémák is megjelennek. Ezeket a gondokat más gyártóknál nem tapasztaltuk.
Ajánljuk a Barrisolt?
 • Nagyon sok különleges termékük van.
 • Innovációban és a vevői igények kielégítésében mindig elől jártak.
 • Többféle perforációval rendelkeznek, ha akusztikai feszített fóliát szeretnél.
 • Kicsit nagyobb a színválasztékuk, mint másoknak.
 • Nagyon szép a portfolio-juk. Rengeteg ötletet lehet meríteni a weblapjukon található képekből.
 • Ha a legextrábbat keresed és a pénz nem számít, Ők a jó választás.
Magunkat ajánljuk!
Számunkra az a fontos, hogy elégedett legyél.

 • Megkapd az elérhető legjobb minőséget korrekt áron,
 • szakemberek segítsenek a tervezésben és kivitelezésben,
 • kulturált és korrekt hozzáállást tapasztalj, partnernek tekintsenek.

Ha ezek is fontosak, akkor mi vagyunk a jó választás. Nyugodtan kérj segítséget, ha még csak a gondolat csírájánál tartasz is. Mutatunk megoldásokat, optimalizáljuk a kötségeidet. Megvédünk a hibáktól, amennyire tőlünk telik. Keress minket!