A feszített fólia ár hatékonyan alakítható, bár sok minden függvénye. Erről ad bővebb információt ez a cikk.

Feszített fólia, design és funkcionalitás egyben. Sokak számára vonzó alternatíva, ám a konkrét árajánlat után mégis kevesen választják. Tapasztalatom szerint ez több okra vezethető vissza.

 • Általános felhasználása nem elég elterjedt, így a feszített fólia ár magasabb mondjuk a normál kartonozáshoz képest. Persze mi számít normál kartonozásnak? A glettelést és festést is kalkuláltuk? A következőt is pár év múlva?
 • Kevésbé ismert, így nem találjuk az optimumot feszített fólia betervezésekor. Hol túl kicsi, hol túl nagy felületet szeretnénk megvalósítani. Melyik anyag mire való?
 • Ragaszkodunk márkákhoz, mint például a Barrisol, mert minőséget szeretnénk és félünk az ismeretlentől. Pedig ugyanazt a minőséget kapjuk más gyártóktól is, ugyanaz az alapanyag.
 • Más anyagokat szeretnénk pótolni, kiváltani vele. De biztos, hogy arra alkalmas?

Menjünk végig, fólia típusokként! Mert alapvetően mindig a funkció határozza meg a beépítendő anyagot.

Minden terméknek megvan a maga helye. A feszített fólia ár hatékonyan 3 nm felett alakítható kedvünk szerint. Ez az a méret, ahol jól mutat és ahol a feszített fólia ár versenyezhet az egyéb burkoló anyagok árával.

Fényes vagy matt feszített fólia ár

Itt maga az anyag, a felület dominál. Technológiai szempontból a fólia-alapanyagot m2 árban kalkuláljuk, míg a keretre a kerületi adat a jellemző. A nagyobb részt a munkadíj adja, ami a kerülethez köthető inkább, mivel a keret felrakása és tömítése adja a munkaidő 80%-át, vagyis a feszített fólia ár kerület arányos inkább.

Ebből adódóan minél nagyobb a felülete, annál olcsóbb fajlagosan. Arról nem is beszélve, hogy kicsiben nem olyan mutatós.

A diagramon a feszített fólia ár látható a felület arányában. Az ábrázolás ezer Ft/m2 értendő nettó. A feszített fólia minimális felülete 3-4 nm körülire tehető, mivel ez alatt az ár túlzottan magas a felülethez képest.

A komplett kivitelezett színes feszített fólia ár adott paraméterek mellett valós.

További tényező lehet például a helyszín távolsága, a szerelési magasság és a környező falak minősége. Viszont, ha több fóliával számolhatunk egy helyen, az ár csökkentő tényező.

Javaslom, hogy kérj egyedi ajánlatot minden esetben!

A feszített fólia egyedi termék, szeretnénk neked személyre szabott ajánlatot adni, hogy a legjobb eredményt prezentálhassuk a legkedvezőbb áron. Így hozzáadhatjuk a tapasztalatunk, nem a sötétben tapogatódzol.

Nyomtatott feszített fólia ár

Hasonló, mint az előbbi fóliáknál, itt a nyomtatás költsége szintén m2 árban kerül kiszámításra. Ezért az alapanyag és a munkadíj már arányosabb.

A végső kivitelezett nyomtatott feszített fólia ár közelebb van a m2 árhoz.

A diagram a nyomtatott feszített fólia ár csökkenését mutatja a felület arányában. Megállapítható, hogy 3 nm felett a nyomtatott barrisol ár kedvezőbb.

Jól látható a diagrammon, hogy 3 m2 felett válik a nyomtatott feszített fólia ár költséghatékonnyá.

LED világítás ár

A feszített fóliás világítás igazi luxus élményt biztosít számodra. Ehhez azonban nem csak minőségben, hanem mennyiségben is gazdagon kell bánni a LED háttérvilágítással.

Ezért fontos, hogy optimalizáljuk a költségeket a legjobb eredmény érdekében.

A diagram a feszített fólia mögötti LED világítás ár alakulását mutatja a LED világítás-fólia távolság arányában. Nagyobb mélység esetén kedvezőbb a LED világítás ár a fólia mögött, mint a minimum 20 cm esetén.

A LED világítás ár egyenesen arányos a fólia-LED távolsággal. Ezt részletesen lásd lejjebb.

Ajánlatadáskor általában több alternatívát nyújtok neked, próbállak olyan irányba terelni, hogy a legszebb megoldást nyújthassam finanszírozható keretek között.

Homogén világító felület

A feszített fóliás világítás igazi varázslat, ha a felülete homogénen világít. Ekkor érzékeled úgy, mintha a nap sütne be egy ablakon. A homogénen szétterülő fényben érzed magad úgy, mintha a természet átölelne.

A foltos, csíkos felület viszont lebuktat minket. Ha megérzed a lámpa feelinget, oda a varázslat. Hiába ugyanaz a fény, ugyanolyan paraméterekkel bír, az érzet már más.

A feszített fólia világításnak homogénnek kell lennie. Ennek elérésében több optikai elemet használok fel, melyeknek mind van költségvonzata. Így igyekszem a legjobb megoldást megtalálni.

Optikai elemek
 • fólia anyaga, feszítés módja
 • háttér felülete és színe
 • LED és fólia távolsága
 • LED típusa és elrendezése
 • fényerő szabályzás beépítése
 • méretek, egyéb fizikai tulajdonságok
Részletesen vizsgálva az optikai elemeket a feszített fóliás világítás készítésekor.

A feszített fólia anyaga

Sok féle Barrisol fólia létezik. Pontosabban sok helyen készül feszítésre alkalmas fólia, melyből több gyártó készít feszített fóliát, köztük a Barrisol is. Magyarországon ez a név terjedt el, de a forgalom egy részét adják csak. Alapanyag szerint általában ugyanazt kapjuk, mint más gyártók esetében.

Világító feszített fólia készítéséhez a translucent, azaz fényáteresztő fóliák alkalmasak. Különbség a fényáteresztés mennyiségében és a színében van. Színben érdemes a fehérhez közelíteni, így is egy kissé sárgítja a LED fényét. Ezt persze kompenzáljuk hidegebb fényű LED világítás beépítésével.

Fényáteresztés tekintetében első gondolatunk az lehet, hogy minél többet engedjen át, annál jobb lesz a LED világítás hatásfoka. Viszont a homogén világító felület úgy keletkezik, hogy a fényt egy részét a fólia visszaveri, azaz megszórjuk a fólia mögötti fényt, így az eredeti irányt nem érzékeljük, jöhet a természetes érzet.

A jó kompromisszum 40-60 % körüli fényáteresztésre tehető. A feszített fólia ár független a kiválasztott anyag típusától, viszont LED világítás ár tekintetében tetemes különbséget is okozhat.

Töltsd le ezt a katalógust és ismerkedj az anyag tulajdonságaival a 12. oldalon.

Háttér felület

Mivel a fényt megszórjuk a fólia mögött, ebben kell segítsen minket a háttér felülete is. A fényes felületeken a fény egyenletesen törik, azaz nincs fényszórás.

Viszont a matt, érdes felületek kiváló szórt fényt biztosítanak számunkra. Hasonló elven működik a hang csillapítása is, gondolj a tojásos dobozzal telirakott falra.

Több vállalkozó szaladt már ebbe a csapdába, mikor LED hordozó felületként fényes alumínium vagy rozsdamentes anyagot használtak. Az eredmény a borzasztóan csíkos világító felület ilyenkor.

Színben a fehéret válaszd! Ez az, ami a legtöbb hullámhosszban visszaver.

Lehetőleg nem tört fehér és a sárgás beütést is kerüljük. Egyszerű matt fehér falfesték, ami nem pereg le egy év múlva.

LED és fólia távolsága

Vegyél egy opál plexi lapot. Helyezz mögé egy pontszerű fényforrást. Tedd közel, majd távol a fényforrást a plexihez képest. Mit látsz? Sikerült elképzelni?

Amikor közel tetted, akkor kis vakító pontot láttál, amikor távolabb, akkor a fényfolt növekedett és már nem vakított. Végül egyszerűen csak a lap világított.

A feszített fólia is így működik. Messzebb kell vigyük a LED-től a fóliát. Fénycsövet vagy LED-szalagot alkalmazva ez a távolság 20 cm-től tökéletesen működik. Ennél kisebb távolságon optikával ellátott LED-modulokat alkalmazok, mellyel a távolság 12 cm-ig csökkenthető a homogenitás megtartása mellett.

Ez kritikus pont szokott lenni tervezéskor. Ha eleve kis belmagassággal dolgozunk, abból 20 cm-t elvenni nem jó érzés. Optimalizálással viszont ez is megoldható, de ez egy másik cikk témája.

Egyébként a világító felület a mennyezeten emeli a magasság érzetét, így valamennyit visszakapunk az elvett belmagasságból.

Viszont sokat nyerhetünk a LED világítás ár csökkentésével.

LED típusok

A LED diódák apró eszközök, melyek fényt bocsájtanak ki, ha feszültséget kötünk rá. Ezeket manuálisan egy felületre elhelyezni, bekábelezni elég sziszifuszi munka lenne, így a gyártósorról eleve valamilyen lapra szerelve érkeznek.

Teljesítményben, hatásfokban, színhelyességben, élettartamban és tokozásban sok féle létezik. A feladatra speciálisan kifejlesztett LED típus az un. BackLED. Itt a LED chipeket egy műanyag tokba helyezik és speciális lencsét helyeznek elé.

Ez a LED modul lepkeszárny alakban vetíti körbe a fényt, vagyis oldalra többet világít, mint előre. Ezáltal maga a fényforrás már eleve több oldalirányú szórt fényt biztosít. Ez lenne számunkra a jó megoldás, viszont a tokozás miatt az ára elég magas. Osram backLED modulokat itt találsz.

A LED-szalagok árban kedvezőbbek. Ugyanannyiért több LED-et kapunk és a beépítési költsége is alacsonyabb. A színhelyesség és a teljesítmény itt is adott, az élettartamot pedig 10 év fölé vihetjük szabályzás beépítésével.

LED-szalaggal a fólia-LED távolságot nem nagyon tudom 20 cm alá vinni, viszont általában érdemes kompromisszumot kötni, hogy a költségek kordában tarthatók maradjanak.

A leggyakrabban használt Osram LED-szalag pontos paramétereit itt tudod megnézni.

LED-ek elhelyezése

Csak a kezemet figyeld! Egyesek számára ez a rész mágikus, pedig csak sok év tapasztalata áll mögöttem és a kivitelező csapat mögött. Rendszeresen ezekkel az anyagokkal dolgozunk, ismerjük az előnyüket és féljük a hátrányukat.

A műhelyben rengeteg próba darabot raktunk össze az évek során, hogy kitapasztaljuk a határokat.
Csak olyan munkát vállalunk el, amit kivitelezhetőnek tartunk, ahol a minőséget garantálni tudjuk.

Szakmai tudás vagy tapasztalat? Mindkettő, ettől vagyunk jobbak, mások. Ne légy kísérleti nyúl! Bízd azokra a kivitelezést, akik kellő tapasztalattal rendelkeznek a feszített fóliás világításban!

A fénycsöves világításra van egy aranyszabály, azaz 20 cm távolságra a fóliától 20 cm-es osztással jó lesz a kép.

Igen ám, de a fénycső 360 fokban világít, míg a LED csak 120 fokban lefelé. Vagyis LEd-szalagra nem igaz ez a régi osztásarány!

Fényerő szabályzás

Egy világító Barrisol vagy csak egyszerűen feszített fóliás világítás tervezésekor két paramétert veszek alapvetően figyelembe.

 • A feszített fólia felülete,
 • a fólia és a LED távolsága.

Ez a kettő adja meg, hogy mennyi LED-szalagot kell beépíteni fizikai értelemben.

Az élettartam garancia kulcsa a szabályzott LED világítás. Így mindig csak annyira égeted a LED-et, amennyire szükséged van rá. Az eredmény egy nagyon hosszú élettartam.

Eredményként általában magasabb LED-szalag teljesítmény kerül beépítésre, mint ami világítási szempontból szükséges lenne.

Ezért a rendszereinket kivétel nélkül szabályozott verzióban ajánlom ki. Így a fényerőt mindig az aktuális igényekhez lehet igazítani.

Komfort érzetünk egyik meghatározó eleme, hogy annyi fény vegyen minket körül, ami az adott pillanatban éppen jól esik számunkra. Ettől lesz igazi luxus ez a világítási mód.

Költséghatékonyság

Bármilyen világítás, lámpa vásárlásakor annak ára döntő szempont. Ezzel én is így vagyok. Viszont a többség csak azzal számol, ami az árcédulán szerepel. Nem veszik figyelembe, hogy a későbbiekben milyen vonzata lehet még az eszköznek.

Pedig ezek nagyságrendileg azonos értékűek és évek alatt igen komoly plusz terhet jelenthet az üzemeltetés.

Ezekkel is számoljunk:

 • energiatakarékosság,
 • javítás, csere értéke!

Mindkettőre a válasz a fényerő szabályzásban rejlik.

A digitális vezérlésű szabályzás programozható. A bekapcsolási értéket 10-20 % közé szokták állítani a kivitelező kollégák. Tapasztalat, hogy általában ezen az értéken is marad. Ebből adódik, hogy éves szinten a megtakarítás 70-80% közé tehető, ami 10 éves távlatban komoly villanyszámla csökkenéssel jár.

10 év? Nem lesz az sok? A válaszom határozott nem. A szabályozott világítás élettartama jóval hosszabb, mint amire a garancia szól. Nem rég bontottunk egy átvilágítós fóliát, a fénycsöveken csak a használat látszik, de még nagyon sok hátra van az élettartamukból.

Nyolc éve telepítettük! /fogorvosi rendelő napi legalább 8-10 órás üzemidővel/

Az igazi költséghatékonyság abban rejlik, hogy ha valamit vásárolsz, akkor az hosszú időn át „gondozásmentesen” dolgozik neked. Az átvilágítós feszített fóliák esetében minőségi anyagokat használva ez 10-20 évnyi távlat.

Tervezés

Kicsit előre szaladtunk az időben, térjünk vissza a mához. Adott egy ötlet, egy elképzelés, szimpatikus a feszített fóliás rendszer. Azt javaslom, beszéljük meg!

Elmondod, hogy mit szeretnél, én pedig javaslatokat teszek, melyekkel az ötlet tovább fejleszthető. A feszített fólia ár sok paramétertől függ, ha megengeded ezek optimalizálásában a segítségedre leszek.

Had ajánljam figyelmedbe egy másik írásomat is ami az elvekről szól a tökéletesség jegyében.

Amikor minden a helyére kerül. Látvány, technológia és finanszírozás. Okos tervezéssel a feszített fólia ár optimalizálható.

Az egyik leghatékonyabb módja a költségek csökkentésének, ha optimalizáljuk a beépítendő LED-szalagok mennyiségét is.

De figyelemmel kell lenni a design szempontjaira, a szükséges fénymennyiség és sok apró technológiai lépésre. A LED világítás ár ugyanúgy sok mindentől függ, ebben nagy tapasztalatom van.

Számunkra az ügyfél a legfontosabb! Ez nem csak frázis. Régi ügyfeleinkkel kivétel nélkül így dolgozunk. Bevonva a másikat, kidolgozva az optimális megoldást. De ehhez mindketten kellünk.

Keress minket!

Megtiszteltetés számunkra, ha segíthetünk valóra váltani álmaidat!