Magyarországon a legelterjedtebb alkalmazása a feszített fóliának az átvilágítós. Rendkívül mutatós, szép elem a feszített álmennyezet világítás, elégedett vevőket szerzünk általa. Ezzel az írással néhány részletre szeretném felhívni a figyelmet.

Feszített fólia.

Ez a fólia típus ugyanúgy szerelhető, mint a többi. A felületre profilt csavarozunk, majd arra fóliát feszítünk.

Profilozás.

Eltérés inkább abban mutatkozik, hogy míg a normál fólia szélén az egyenestől való eltérés kevésbé látszik, itt a világító és a normál felület között feltűnőbbek a hibák. Ezért fontosabb a kivitelezésnél a tartófelület egyenletessége, azaz az alsó él egyenessége.

Alábbi ábrán látható sarokerősítés mind a karton egyenességét, mind a rögzített profil vele együtt futását biztosítja.

A feszített álmennyezet világítás rajz megmutatja neked a lényeges pontokat, ami alapján a gipszkarton szerelés elindítható.

Hegesztési vonalak.

Az átvilágítós felületek szélessége általában kisebb, mint a gyári tekercsméret. Azonban, ha annál szélesebb, akkor ezt is hegeszteni kell hosszában, ami árnyékcsíkot ad és nem feltétlenül látványos elem a fólia közepén.

Így javasolt olyan szélességet választani, aminél még nincs szükség belső hegesztésre. Ez az európai gyártóknál jellemzően 1,5-2 méter körüli érték.

Feszített álmennyezet világítás.

Az átvilágítós feszített fólia úgy működik, mint egy a külvilágra nyitott ablak, amin keresztül csak szórtan áramlik be a fény. Ettől érezzük annyira kellemesnek, mert a napsütést pótoljuk egy belső térben. Persze ez az illúzió csak addig áll fent, amíg valóban ezt érezzük. Amint megsejtjük mögötte a turpisságot, elillan a varázslat.

Ezért a felületnek szinte teljesen homogénnek kell lennie. Sem csíkosságot, sem foltosodást a mögé rejtett világítás nem okozhat.

Két féle képpen érhető el ez a hatás. Egyrészt eleve olyan fényforrást választunk, mely nagy felületen sugároz. Másrészt a fénysugárzást és a visszaverődéseket irányítjuk az optimális eredményért.

Fénycső.

Az egyik legalkalmasabb fényforrás a feszített álmennyezet világítás létrehozására. Hosszanti, viszonylag széles felületen világít, viszont a végek találkozásánál ügyelni kell az átfedésre.

Fénycsöves világítás esetén a minimum távolság a fólia és a mennyezet között 20 cm. Ez alatt az egyenletesség nem megoldható.

LED világítás.

A ledek használata manapság előtérbe került. Ennek főbb okai az ár érték arányuk javulása, a már megfelelő minőség és könnyebb szerelhetőség. Használhatunk LED szalagot, vagy un. előtét lencsés BackLed modult is. Előbbi olcsóbb, de több kell belőle, utóbbi korrektebb, de drágább.

A választást mindig az adott projekt határozza meg. Led modulokkal a fólia távolság akár 12 cm-re is levihető, LED szalag esetében a minimum távolság 18 cm, de 20 cm az ideális.

Szép és hasznos ez a technológia. A konyha és fürdőszobai megoldásokról itt olvashatsz.

Homogenitás.

A homogenitásnak még egy fontos eleme van, ez a belső fényvisszaverődések. A direkt sugárzás önmagában nem lenne egyenletes, viszont a visszaverődések „kimossák” az eltéréseket.

Ezt részben maga a fólia végzi, részben a háttér. Emiatt javasoljuk mindig, hogy a háttért matt fehérre fessék a feszített álmennyezet világítás mögött.

Design.

A két megoldás közül számodra melyik a szimpatikusabb? A síkban feszített, vagy a ledobozolt? Általában az előbbire szavaznak az emberek, bár néha a kivitelezés közbeszól.

A síkban feszített átvilágítós fóliához szükséges a felette elhelyezkedő tér teljes használata az árnyékmentesség miatt. Ez az a tér, amire mi is és a gépészek is úgy tekintenek, mint a sajátjukra. Ezt néha nehéz egyeztetni. Ha mindent becsöveznek felettünk, mi már csak lefelé tudunk terjeszkedni.

A feszített álmennyezet világítás látványos megoldás irodákban, plázákban és otthonokban is. Nem csak a design része, hanem a lehető legmagasabb komfortot nyújtja világítás-technikai szempontból.

Ha Te is a tökéletes megoldásokat szereted, olvasd el az erről szóló blogunkat is.