Létezik valódi élettartam garancia bármelyik termékre is? Szerintem igen.

Mert ugye Te sem úgy vásárolsz, hogy néhány éven belül cserélni szeretnéd az új lámpádat?

Mi lenne, ha hamarabb megunnád a design-t, mint hogy elromlana a világítás?

Világítás tekintetében az élettartam garancia célja ez lehet.

Építkezzünk!

Mindenki életében eljön a pillanat, amikor vesz egy lakást, vagy építtet egy házat, esetleg felújítja a meglévő otthonát.

Ilyenkor arra gondolunk, hogy ez örökké fog tartani. Minden, amit beépítünk sok sok éven át fog számunkra örömöt okozni.

Egy épület élettartam 50-100 év közé tehető, a burkolatok is több tíz évig szolgálnak minket.

Élettartam garancia jelen esetben az lehetne, hogy 50-100 évig nem kell hozzányúlni, komolyan felújítani. A beépített technológia viszont általában jó esetben is csak 10-20 évig működik.

Milyen lámpatestet vásárolhatsz?

A lámpatesteket régebben úgy gyártották, hogy a fényforrások cserélhetők voltak. Elvileg választhattunk rövidebb és hosszabb élettartamú izzók között.

Ez csak kisebb bosszúságot okozott, mivel pár 100 Ft.-os értékük nem okozott gondot a családi költségvetésben.

Energia takarékos ember.

A technológia fejlődésével eljutottunk a LED világításhoz. A gyárak ontják magukból a LED-es eszközöket, csillárokat, design LED lámpatesteket. Miközben a gyártás egyre olcsóbb, követve a vásárlói szokásokat a tucat termékeké a főszerep.

Igen ám, de ez a fajta világítás egyszer használatossá vált. Már nem tudunk izzót cserélni egy asztali lámpában, ha a LED-ek elfáradtak. Akadnak ugyan olyan világítótestek, amik LED betétje cserélhető, de ezek jószerint ipari alkalmazások és a beszerzést sem iktathatjuk be a hétvégi bevásárlás sorába, hiszen csak speciális boltok forgalmazzák.

Vagyis, ha egyszer kialudt a lámpa, akkor sorrendben a kuka után jöhet egy komplett új lámpa megvétele.

Van megoldás! Neked nem kell feltétlenül ezt az utat járnod. De előbb egy kis fizika, persze csak módjával.

Miért ég ki a LED?

Annyiban hasonlítanak a régi izzószálas villanykörtékhez a LED chipek, hogy mindkettőt a forró üzemeltetés öregíti, végül pedig tönkreteszi. A gyártás során optimalizálják, hogy a lehető legtöbb fényt biztosítsa a fényforrás a vásárló számára elviselhető műkődési élettartam mellett.

Ide lehetne fűzni néhány össze esküvés elméletet is, hogy mennyire érdekük hosszú élettartamút gyártani, de ezen lépjünk most át. Tehát adott minőségű anyagokból, adott fényteljesítménnyel a fényforrás meghatározott hőmérsékleten üzemel és öregszik.

Ez az öregedés nem egyenesen arányos a LED melegedésével.

Vagyis, ha mondjuk fél fényerőn működik, akkor az élettartama legalább a 3-6 szorosára nő.

Mitől nem ég ki a LED?

A megoldás kulcsa a fényerő szabályzás, szakmai nyelven a dimmerelés.

A fizika után, most következzék egy kis matek.

Vegyük sorra a vásárlás és az üzemeltetés paramétereit, fejezzük ki ezt Forintban:

Az élettartam garancia kulcsa a szabályzott LED világítás. Így mindig csak annyira égeted a LED-et, amennyire szükséged van rá. Az eredmény egy nagyon hosszú élettartam.
 • Elégséges fényerő. Itt azt vedd figyelembe, hogy milyen megvilágítás mellett nem vágod el az újjad mondjuk a konyhában.
 • A lehető legolcsóbb ár adott design és minőség mellett.
 • Hosszú élettartam. Valamit ígérnek neked.
 • Fogyasztás, avagy mennyire pörög az a bizonyos villanyóra.
 • Üzemeltetési költség. Ide tennénk az izzócserét, de manapság gyakorlatilag új lámpa vételéről beszélhetünk.

Mennyi a megtakarítás?

Vegyünk egy példát. Adott egy helyiség világítása legyen a

 • fényforrás 140W,
 • napi üzemidő 10 óra (5 nap hetente),
 • 20%-on üzemeltetett fényforrás,
 • éves megtakarítás 15 000,-
 • megtérülési idő 8 hónap.

Vagyis a fényerő szabályzás beépítése 8 hónap alatt visszahozza az árát, utána folyamatosan termeli számodra a pénzt.

Ez önmagában felér egy élettartam garanciával.

Élettartam garancia, mint befektetés.

Magyarázat

a számokhoz, mert gondolom kételkedsz.

 • A fényerő meghatározásakor abból indultam ki, hogy mi az a maximum, ahol kényelmesen olvashatsz, rajzolhat a gyerek vagy éppen biztonsággal szeletelheted a húst az ebédhez. Így a 140 W nem sok, még LED-es világítással sem.
 • Napi üzemidő. Sokallod? Te az vagy aki mindig minden világítást lekapcsol? Sokan gondolják ezt. De erre nem is lesz szükséged, ha szabályozod a világítást. Már csak a kényelem fog számítani!
 • Csak 20 %? Nem lesz az kevés? Én otthon 12 éve használom a rendszert. Jellemzően 10-20 % közötti értékre van programozva a világítás és működik a dolog. Nem kevés a 20%, mert bármikor feltekerheted, ha szükséged van több fényre.
 • 15 000,- megtakarítás egy helyiséggel évente? Ebben benne van sok minden. Például az is, hogy a fényforrás által termelt hőt a légkondinak nem kell kivinni a házból.
 • Ami nincs benne a megtakarításban, az a fényforrás cseréje. Az ára, el kell érte menni, valakinek ki kell cserélni, ezek már csak a bónuszok.

Élettartam garancia, élvezd!

Ha vásárláskor nem csak a pillanatnyi spórolás vezérel, akkor gondold át a fentieket. Cserébe komfortosan érezheted magad, a világítás pedig teszi a dolgát, teszi a dolgát, … Nincs több karbantartás vagy izzócsere.

A cikk elején azt kérdeztem tőled, hogy mi lenne, ha hamarabb unnád meg a design-t, mint hogy elromlana a világítás? Mert ez az igazi élettartam garancia.

A fényerő szabályzással ezt megoldhatod. A LED-ek élettartama így használva legalább öt-tíz év. Többet azért nem írok, mert még nincs rá tapasztalat, olyan gyorsan fejlődik a LED-es világítás technológiája. (Egyéb technikai információk itt)

Kis befektetés, nagy haszon. Ha segítségre lenne szükséged, keress. Szívesen segítek!

Már csak hab a tortán, hogy végre pont annyira van világos, amennyire Te szeretnéd. A reggeli kávét nem hunyorogva vagy sötétben iszogatod, mert túl sok a fény. De látod, amit kell, ha éppen azt akarod. Ez az igazi luxus és közben pénzt is termel.

A tökéletes világításról szóló cikkemet olvastad már? Vagy ajánlhatom figyelmedbe a világitás-művészete című cikket, mely a múzeumi műtárgyvilágításról szól.