Egy régi barátom keresett meg azzal a kéréssel, hogy ajánljak neki valami olcsó, de jó mennyezeti LED világítás megoldást egy most felújítandó ház konyha és étkező részébe. Neked is volt már hasonló kérdés a fejedben?

A magam részéről kissé kétkedve fogadtam a kérést, hiszen a jó és olcsó azonos közegben némileg üti egymást.

Ügyesen vegyíti ez a világítás a csillár és a világításra is alkalmas lámpatestek használatát. Az általános mennyezeti LED világítás adja az alapfényt, a helyi spotok munkafényként funkcionálnak. A csillár pedig a látvány eleme.

Barátom is végigjárta a maga golgotáját a régi lakásban az izzók energiatakarékossá tételével folytatott harcában. Jellemzően a régi E27 menetes izzókat próbálta lecserélni kompakt fénycsövekre.

Megtapasztalta, hogy milyen az, amikor valami világít, de mégsem lát alatta. Többet költött izzócserére, mint amennyit a villanyóra számolt. Összességében valahol visszasírta az egyszerű hatvanas villanykörtét.

Ám nem adta fel, új ház, új körte. Tapasztalatai alapján Ő is kiadta a fénycső útját, ezen én sem tudtam változtatni, pedig csak rosszkor volt rossz helyen. (2013-ban)

Úgy gondolta, ha már úgyis álmennyezet lesz ezen a részen a lakásban. Sok kis spottal telipakolja, esetleg ledesíti azt. Ezáltal minden vágya teljesül, lesz csillogás, fény és kellően olcsón megúszhatja a beruházást. Hagytam is volna, de mégis csak a barátom.

Nem volt könnyű dolgom. Mivel azonban mindketten műszaki pályán mozgunk, gondoltam hátha ez segít. Elkezdtem összeszedni az érveim.

Fényerő.

Ebben természetesen egyetértettünk, ki szeretne vakoskodni egy konyhában. Mutattam neki néhány szép beltéri fotót modern konyhákról, mennyezeti fotókról.

Nagyon tetszett neki mindaddig, amíg nem mutattam neki retusálatlan képeket is, ahol látszanak a szpotok fénykarikái a padlón és a bútorokon, függetlenül a berendezéstől.

Homogenitás.

Ezt a témát csak súroltuk az előző fényfoltok kapcsán, megoldást a végén találtunk erre is.

Kápráztatás.

Az olcsó lámpatestek jellemzően ezzel a kérdéssel nem foglalkoznak. Vegyél egy egyszerű formát, rögzítsd a mennyezeten, tegyél bele egy fényforrást és láss csodát.

Neked olcsó, nekik még jobban, az eredmény pedig vakít.

Megoldásként abban maradtunk, hogy valamilyen süllyesztett mennyezeti lámpatest lesz a megoldás.

Villanyszámla.

Ennyi frappáns műszaki okosság után egy kissé aggódni kezdett. Azt még el tudta fogadni, hogy az új konyhába valami nagyszerűt rakjunk fel, de egyre több volt a lámpatest, egyre nagyobb teljesítménnyel.

Kellett még valami, ami ezt a sok ledet is kordában tartja.

Eredetileg a villanyszerelő ki is húzta a kábaleket a falban. Volt ott csillárkapcsoló, váltókapcsoló a helyiség két végén, valamint egy középen is. Gondolták, ha sok kapcsolóval lehet kikapcsolni egy lámpát, akkor az gyakrabban fog megvalósulni.

Egy dolog maradt ki, a mindenhova annyi fényt, ami éppen szükséges. Itt most az éppen-en van a hangsúly.

Feldobtam neki ötletként a szabályzást, amivel kényelmesen 70% energiát takaríthat meg úgy, hogy bármikor maxra tekerheti a fényerőt.

Ez is megoldva.

Minőség

Barátom már rengeteget kutakodott a neten, kedvenc témája a ledes világítás volt. Mutatott is nekem sok megoldást, de valahogy a műszaki adatok szinte rendre hiányoztak.

Úgy gondolom nem árulok el titkot azzal, hogy a ledek nagy része kínában készül, az viszont már nem mindegy, hogy milyen paramétereket garantálnak. Így felkerestük egy partnercégemet, hogy ajánljanak olyan márkás value terméket, ami kedvező ár mellett biztosítja a minőséget.

Így került kiajánlásra a Philips ledes mélysugárzója, mert

  • Mélysugárzóként nem vakít, viszont elég nagy a nyitási szöge a homogén megvilágításért.
  • 830-as jelölésének köszönhetően melegfehér fényű, kellő színvisszadással.
  • Fényereje szabályozható.
  • Megfelelő hatásfokkal bír.
  • Hosszú élettartamú.
  • Korrekt garanciális háttér.

Olyan jól sikerült a projekt, hogy azóta is büszkén mutogatja az arra tévedt ismerősöknek, családnak.

Az ott lakók is boldogok, a lakás központja lett a konyha és az étkező.

Ha Te is hasonlót szeretnél, keress minket, szívesen segítünk.

A tökéletes világításról olvastad már a blogomat?