Több oldalon beépített hangelnyelő felületek. Az akusztikai álmennyezet nappaliban a legjobb megoldás, de az oldalfali panelek hasonló képpen csillapítják a tér zaját.

Akusztikai álmennyezet

Falburkolati felületekkel vagy akusztikai álmennyezet alkalmazásával tisztán tarható a tér zaj szemponból.

A látás után a második legfontosabb érzékelésünk a hallásunk. Ennek segítségével tájékozódunk, mérjük fel folyamatosan a környezetünket és kommunikálunk. A hangok tiszta érzékelése ezért fontos. Ha sok a zaj az információ kiszűrése és megértése egyre nehezebb.

Akusztikai zavarok

A hanghullámok minden irányba terjednek. Az egyenesen hozzánk érkező hangot tisztán halljuk. A hang vissza is verődik a felületekről, így keletkezik a visszhang. Ez kis térben nem annyira érzékelhető, mert kicsi az időeltolódás, de zavaró. Viszont az eredeti hanghullám keveredik a visszavertekkel. Bár az eredeti erősebb, a tisztasága gyengül és nehezebben értelmezhető.
A hanghullámok terjedése hasonló, mint vízen a hullámoké. Ez alapján érthető meg az akusztikai visszhang, amint ezek a hullámok visszaverődnek valamilyen felületről.
Akusztikai álmennyezet zavarok
Volt már úgy, hogy néztél egy filmet és nem értetted a szöveget? Akusztikai szempontból nem volt tiszta a hang, sok volt benne az egyéb zaj. Ez lehet a szinkron minőségétől is, de a téged körülvevő tér akusztikai jellemzői is erősen befolyásolják. Ugyanez a helyzet, amikor nagyobb, zegzugos lakásban a távolabb lévőhöz kommunikálnál. Hallja, hogy hozzá beszélsz, csak nem érti. Ez persze nem összekeverendő a gyermek szelektív hallásával. Akusztikai álmennyezet segítségével ezek a problémák kiküszöbölhetők.
Sok kis apró momentum, ami csökkentheti komfortérzeted. A szelektív hallásban ugyan nem segíthetek, de a téged körül ölelő teret tudom javítani. Mert az, hogy egy térben mennyire érzed jól magad, az attól függ, mennyire komfortos. Meleg, fény, zajok, felületek és formák fogják meghatározni azt, mennyire szeretnél maradni.

Modern környezet

A mai építészet és belsőépítészet az egyszerűség felé halad. Ennek oka egyrészt a termelékenyen előállítható elemek és felületek miatt van, másrészt a divat is a letisztult formák irányába mutat. Funkcionális szempontból előnyt élveznek a mosható felületek. A szőnyegek eltűnnek, a padlót kemény és könnyen tisztán tarható felületre burkoljuk.
modern akusztikai örnyezet
A mai építészet az egyszerű megoldásokat helyezi előtérbe. Ugyanígy kopnak al a lakásokból a függönyök, szönyegek és hasonló felületek. A modern akusztikai környezet egyre visszhangosabb.
Elmaradnak a függönyök, helyüket átveszik a redőnyök. Akusztikai szempontból persze a redőny is hasznos elem, de csak a kívülről érkező zajokkal szemben véd. A mai modern házak nagyobb ablakfelülettel rendelkeznek, hogy több fény jöhessen át rajtuk. Megannyi apró változás. Az eddigi hangelnyelő felületek elmaradnak. Ha nem pótoljuk valamilyen szinten, elborít minket a zaj.

Kísérlet

Amikor oktatáson voltunk a Barrisol-nál Franciaországban, kipróbálhattuk azt a teszt boxot, amit ennek bemutatására építettek. Nem variálták túl a dolgot. Bútorlap doboz, elől nyitott, oldalai 2*1 m-esek, teteje szintén bútorlapp 1*1 m méretben, alul műgyanta padló. Egy kis fülke, ahová egyedül beférsz. Teljes felület körben 8 m2, ami nem hangelnyelő felületből készült. Belépve teszteltük. Tapssal, csettintéssel. Kifejezetten zajos volt, minden visszhangzott benne. Mellette egy hasonló boksz állt, de ennek a tetején akusztikai álmennyezet volt. A teljes felületből 1 négyzetmétert csupán. Szinte teljesen eltűnt a visszhang. Pedig csak a felület 12 %- a változott.

Akusztikai álmennyezet

Maga a felület bárhol elhelyezhető. Legkézenfekvőbb megoldás az akusztikai álmennyezet. Lehet a teljes felület, vagy annak csak egy része. Ez belsőépítészeti kérdés. Látványában az akusztikai álmennyezet lehet fényes vagy matt fóliából is. Hangelnyelés szempontjából nincs jelentősége, de talán a fényes felület design szempontból előnyösebb.
A hangelnyelő felületek felszerelése több féle módon is lehetséges. Az akusztikai álmennyezet előcsarnok tetején kapott helyet nagyobb méretben, de az oldalfalra is helyeztek belőle.
A hangelnyelő akusztikai álmennyezet lakásban is kombonálható gipszkartonnal, vagy más mennyezeti elemekkel.
Kombinálható egyéb szempontokkal. Például a mögé helyezett kőzetgyapot hőszigetelő réteg is egyben, amire manapság igen sokat költünk egyébként is. Akusztikai álmennyezet bárhol elhelyezhető. A világítás és egyéb elemek beépíthetők. Olyan, mint egy normál álmennyezet, csak éppen több funkcióval bír és sokkal elegánsabb.

Hogyan működik?

Körülöttünk minden fizika és matematika, csak nem mindig annak érzékeljük. A hangok a felületről visszaverődnek. Sík és kemény felületről szinte a teljes mennyiség és zavartalanul halad tovább az új irányba, kioltva az eredeti hanghullámokat részben. Az akusztikai álmennyezet működési elve azon alapszik, hogy a hangokat részben elnyeljük, részben különböző irányokba verjük vissza. A felület feszített fólia, ami vékony, lágy és rugalmas anyag. Önmagában is valamelyest hangelnyelő felület. Ezt a felületet perforálják, azaz kis tűszúrásnyi lyukakkal látják el. Így megbontják a felület egységét akusztikai szempontból. Mögé hangelnyelő anyagot helyeznek, például kőzetgyapotot. A burkolt kőzetgyapot így nem veszélyes, esztétikailag nem zavaró és csendben teszi a dolgát a háttérben.

Oldalfali megoldások

Az akusztikai feszített fóliát nem csak álmennyezetként használhatjuk. Bármilyen oldalfalra is felépíthető. Sőt, akár térelválasztó fal is készülhet belőle, így rögtön két szomszédos helyiségben csökkenthetjük a zajok mennyiségét. Felülete lehet sík, vagy bármilyen más forma. Hullám alak, henger és tölcsér, amit csak el tudunk képzelni. Csak a fantáziánk szabhat határt a formáknak.
A hangelnyelő felületek bárhol elhelyezhetők. Akusztikai álmennyezet étkező felett és mögött is elhelyezhető például.
Nem feltétlenül kell az álmennyezetbe építeni a hangelnyelő panelt. Az akusztikai oldalfali megoldások végeredményben szinte ugyanazt nyújtják.
Az akusztikai fóliából készíthető teljes felület, vagy csak egy rész is. Ha a fólia mögötti hangelnyelő anyagot besüllyesztjük, a fólia síkban futhat a csatlakozó felületekkel. A minimál stílus ezt jobban kedveli. Térben kevésbé ugrál, inkább felületet, színeket vált. De jó megoldás lehet például egy falra szerelt elem. Olyan, mint egy kép léckereten. Vagy ugyanez az mennyezet alatt, mint akusztikai álmennyezet elem.
Hasonló anyagok
Hangelnyelésre sok féle anyag képes. A legjobbak a kárpitok és szövetek. Viszont nem csak hanghullámok, hanem nagy mennyiségű por elnyelésében is kiemelkedően teljesítenek. Nem véletlenük csökken mennyiségük körülöttünk. A visszaverődések megtörése is járható út. Különböző szögben felépített burkolatok is segítenek ebben. Erre jó példa a modern hangversenytermek váltakozó és ferde felületei. Vagy a tojás dobozok a falon, de úgy gondolom esztétikailag nem igazán beemelhető.
A hangelnyelő hasonló anyagok akusztikai tulajdonságokban sokszor kevésbé térnek el.
Feszített fólia akusztikai álmennyezet.
Design és funkció
A feszített fóliás akusztikai álmennyezet design és funkció tekintetében a legjobb megoldások között szerepel. Felülete szép és homogén. Színekben válogathatunk. Mosható, takarítható. Bár ilyent csak ritkán követnek el tulajdonosaik, mivel egyszerűen kosztaszító. A rákent festéket ugyan nem dobja le magáról, de a normál kosszal szemben ellenálló. Nem gyűjti a port. Tapasztalat alapján antisztatikusnak is nevezhetnénk.

Akusztikai álmennyezet tervezés

Hasonló módon tervezhető az akusztikai álmennyezet, mint a normál gipszkarton elemek. Akár álmennyezet, akár falszakaszról van szó. Gondoskodni kell a szükséges térről a fólia mögött. Ez egyrészt mélység a kőzetgyapot számára, másrészt távolságtartás a gyapot és a fólia között. Akusztikai szempontból mindkét réteg vastagságának jelentősége van. Ezekről a Barrisol oldalain sok féle méréssel alátámasztott anyagot találsz, például ezen az oldalon. A hangelnyelés C-től egészen A besorolásig változhat anyagoktól és méretektől függően.
Elsősorban a hangelnyelést vizsgáljuk akusztikai álmennyezet tervezés során. Súly és egyéb számítások itt nem játszanak szerepet a feszített fólia könnyedsége miatt.
Sokkal könnyedebb szerkezet is elégséges. Az akusztikai álmennyezet szerkezet nem tart komoly súlyt és jellemzően csak a feszített fólia szélén szükséges.
Még egy fontos elemről ne feledkezzünk meg. Az akusztikai álmennyezetet vagy felületet egy speciális alumínium profilra feszítjük ki. Ez tartószerkezetet kíván. Bár mennyezet esetében maga a fal a tartószerkezet, de térelválasztó elem esetén erről külön gondoskodni kell. Akár csak a karton esetében, az sem áll meg magától. Tűzvédelmi szempontból érdemes megvizsgálni, hogy adott helyiségre mi az előírás. Az akusztikai álmennyezet fóliák többsége képes teljesíteni a Bs2-d0 megfelelősséget.

Hőszigetelés

A feszített fóliás akusztikai álmennyezet már önmagában is valamelyest hőszigetelő. A PVC alapanyagnak köszönhetően rossz a hővezető képessége, a hősugárzás nagy részét pedig visszaveri. Mivel oldalt és felületén is végig zárt, a hővezetést is megakadályozza. Úgy viselkedik, mint egy régebbi ablak két külön üveggel. A mögé helyezett kőzetgyapottal és légréteggel együtt viszont már komoly hőszigetelőnek tekinthetjük. Egy épület födémét a tetőtérben szigetelni kell. Ha ennek egy részét lehozzuk a födém alá, kvázi ingyen kapjuk a hangelnyelés egy részét. Új beruházásnál ezzel érdemes operálni, hiszen a felépített új épület hasonló bekerüléssel sokkal többet tud nyújtani komfort tekintetében. Az már csak hab a tortán, hogy míg felül általában lépésálló szigetelés szükséges, a födém alatt nem.

Hangelnyelés hátulról is

Több lakásos épületeknél probléma, hogy a szomszéd hangosabb a kelleténél. Néha olyan, mintha beköltözött volna hozzánk, tudunk minden mozdulatáról, lépéséről, kimondott és nem kívánt szavairól. Az akusztikai álmennyezet kintről befelé is hangszigetelő tulajdonságokkal bír. Álmennyezeten és oldalfalon is alkalmazható. A szomszéd pedig végre kizárható a lakásunkból.
A több lakásos épületekre jellemző, hogy a szomszéd a falakon túl is néha túl közel van. Az akusztikai álmennyezet nem csak a téren belül csendesít, de biztosítja a hangelnyelés hátulról is.
A perforált feszített fólia ugyanolyan megbízható hosszú távon, mint a sima verziója. Az akusztikai álmennyezet tartós megoldás, karbantartást nem igényel, nem kell például néha újrafesteni.
Tartós
A feszített fólia tartós anyag. A kivitelezést követően 10 év garanciát vállal a német Renolit gyár a minőségre. Ezt természetesen mi is biztosítjuk. Ellenálló. Sok olyan helyre telepítettük már, ahol némileg aggódtunk, mennyire lesz sérülékeny. A legnagyobb kihívást egy casino hálózat jelentette. Több év alatt sem volt sérülés. A szikének ugyan nem áll ellen, de minden mást rugalmasan kezel a felület. Talán ezért sem volt vele gond.
Tisztítható
Az otthonod legyen érted és nem fordítva. Az akusztikai álmennyezet vagy fal burkolati elem könnyen tisztítható, ha szükséges. Hosszú évekig fog szolgálni téged, komfortos otthont teremtve számodra.
Akusztikai álmennyezet tisztítható
A beépítésről sok hasznos anyagot találsz a blogban vagy a gyakran ismételt kérdések oldalon is.