Eredet

Honnan származik a feszített fólia?

Úgy ötven évvel ezelőtt, egy kis francia faluban a német határ mellett kezdődött a feszített fólia története. A helyi templom meglehetősen romos állapotba került. Ugyan a tetőt rendbe hozták, ám a belső térre már nem maradt elég pénz. Beázott felületek, omladozó vakolat.

Egy helyi vállalkozótól származik az ötlet, miszerint takarjuk a felületet valamilyen olcsóbb anyaggal.

Leverték az életveszélyes omladozó felületeket és a tér formáit követve fóliát feszítettek ki. Ennek felülete homogén volt, megtartotta az épület eredeti formáját és akusztikailag is megfelelően működött.

Ebből született a feszített fólia fényes és más felületekkel, cég szinten pedig a Barrisol. Így vált a modern design motorjává egy olcsó megoldás.

Napjainkban

Sokáig licenszek védték a feszített fólia technológiáját. Ennek köszönhetően a Barrisol komoly fejlesztéseket hajthatott végre, szélesíthette a palettáját és új megoldásokat mutathatott be.

Másik oldalról nézve viszont sokáig gátja maradt a széles elterjedésnek is. Nem véletlen, hogy a volt szovjet államokban még a panelekben is előszeretettel alkalmazzák, ott ez kevésbé volt gond. Ez is mutatja az anyag használhatóságát, egyszerű, olcsó, növeli a térérzetet.

Napjainkra a feszített fólia technológiája elterjedt, sokan sok helyen alkalmazzák. Gyártói és kivitelezői szinten is válogathatunk a megoldások között. Vagyis az eredmény csak azon múlik, hogy mit tudunk elképzelni magunk körül.